Lugna Gatan återigen inblandat i brott

Lugna Gatan är ett projekt/en organisation där tidigare kriminella arbetar. En del av dem som så kallade trygghetsvärdar. Syftet är att ge ungdomar trygghet och hindra dem från att begå brott. Verksamheten har alltid kantats av problem med både våld, hot och andra brott utförda av trygghetsvärdar. Det är ett projekt som helt enkelt inte uppfyller de krav som kan ställas på en verksamhet som syftar till att ungdomar inte ska begå brott.

I Stockholm är de som arbetar i projektet ofta anställda i Fryshuset. Det har  varit en rad incidenter med brottsliga trygghetsvärdar. En del har tillåtits jobba också under perioder när de varit misstänkt för brott, andra har sålt narkotika. 2015 var det en av dem, en då 32-årig man, som rånade en pantbank i Västerås. Mannen som var arbetsledare fick fängelse i 3 år och 8 månader.

Samma år åtalades och dömdes också en 39-åring för penningtvätt och grovt vapenbrott. Samtidigt som han arbetade som försäljningschef för Lugna gatan hade han fortsatt med grov brottslighet.

Även en 38-årig trygghetsvärd åtalades 2015 för brott. I hans fall handlade det om narkotikaförsäljning i stor skala. I tingsrätten fick han 2,5 års fängelse. Domen överklagades och just nu är det hovrättsförhandlingar,

Nu är det dags igen. Den 7 januari rånade en trygghetsvärd och hans kompanjoner en lyxbilsfirma i Älta söder om Stockholm. Han grep efter att ha krockat med en av de stulna bilarna. Vid husrannsakan i hans hem hittade en laddad kpist under sängen. Han har åtalats för grovt rån och vapenbrott.

I Göteborg anlitas inte Lugna Gatan och liknande projekt då de drogs med enorma problem med hot, våld och brott bland trygghetsvärdarna. Även i Malmö tycks problemen ha varit likartade. Lugna Gatan är helt enkelt ingen bra idé och inget bra projekt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements