Näringslivshöjdare misstänkta för brott

Det är ovanligt att samhällets toppar ställs inför rätta för brott. Det händer ibland men när det händer är det ovanligt att de döms. Just nu är i alla fall något fler näringslivshöjdare än vanligt misstänkta för olika typer av brott.

Ian Lundin, styrelseordförande i Lundin Oil (idag Lundin Petroleum), och Alex Schneiter, VD i Lundin Oil (idag Lundin Petroleum), är misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott i samband med bolagets affärer i Sudan.

Två näringslivshöjdare är misstänkta för insiderbrott. Johan Carlström, storägare i Fingerprint Cards är misstänkt för insiderhandel i det egna bolaget och Ola Rollén, VD i Hexagon, är misstänkt för insiderhandel i samband med ett köp av aktier i ett norskt företag. När det gäller Fingerprint Cards har bolaget figurerat i en rad skandaler och insiderbrott.

Sen finns det en rad höjdardirektörer och storkapitalister som är misstänkta för mutbrott och liknande brott. Lars Nyberg, före detta VD i Telia, är för sin del misstänkt för medhjälp till mutbrott i samband med affärer i Uzbekistan.

De övriga tre är Pär Boman, styrelseordförande i Handelsbanken, Fredrik Lundberg, styrelseordförande i Holmen och Anders Borg, före detta finansminister. Boman, Lundberg och Borg är misstänkta för brott i samband med en jakt som ordnats av Fredrik Lundberg och Holmens AB. Boman och Borg för mutbrott och Lundberg för givande av otillbörlig förmån.

Magnus Hörnqvist, kriminolog som intervjuas i ETC menar att det blivit vanligare med brottsmisstankar mot näringslivshöjdare men att det ändå är ovanligt att de åtalas och döms:

Men även om det för tillfället tycks som att fler och fler drakar är på fallrepet kvarstår faktum. Att komma åt brottslighet inom eliten är fortfarande ett jobb i uppförsbacke.

– De senaste 20 åren har det kommit lagstiftning om penningtvätt och insiderhandel, men egentligen har ekobrottsmyndigheten gått bet på att utreda sådana brott. Det är helt enkelt svårt att få dem som ägnar sig åt sådan brottslighet till domstol, säger Magnus Hörnqvist, docent i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Eller det är inte bara ”svårt” att åtala näringslivstoppar – hela rättssystemet bygger på att eliten dikterar reglerna för folket, och det betyder att det aldrig var avsett för dem själva – de stod ovanför reglerna, både i praktiken och i sina egna ögon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements