Deltagande på bokmässan är ingen yttrandefrihetsfråga

Alice Teodorescu vill att nazister ska få tillträde till så många arrangemang som möjligt, framförallt Bokmässan. Hon menar att det handlar om yttrandefrihet. Det gör det inte. Som vanligt kan hon inte skilja på äpplen och päron. Yttrandefrihet innebär att var och en får säga vad de vill och tycka vad de vill. Den ger möjlighet att utnyttja offentliga gemensamma plaster för människor med vilken åsikt som helst.

Men yttrandefrihet innebär inte att vem som helst ska få säga vad som helt var som helst. Jag tillåter inte nazister att skriva eller kommentera på min blogg. Det är ingen som helst inskränkning av yttrandefriheten. De flesta tidningar skulle inte släppa in rent nazistiska, antisemitiska och/eller rasistiska insändare och artiklar.  Det innebär ingen inskränkning av yttrandefriheten. Nazisterna får fortfarande tycka och säga precis vad de vill, men de får inte göra det hos mig.

På samma sätt är det md Bokmässan. De har rätt att bestämma vem som får delta och vem som inte får det. De har valt att låt några nazister att delta. Nazister som hotar och förföljer journalister, nazister som uppmanar till hot och förföljelser av journalister, nazister som inte är anhängare av yttrandefrihet. Detta har inget med yttrandefrihet att göra lika lite som att ett utestängande av dessa nazister har med yttrandefrihet att göra.

Att låta våldsbejakande nazister vara med på Bokmässan är inte ett försvar av yttrandefriheten. Det är däremot ett försvar för våldsbejakande extremism. Det är ett försvar av antidemokratiska krafter. Det är att normalisera nazism och våld mot journalister. Det är vad Bokmässan gör. Det är vad Alice Teodorescu ägnar sig åt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  I denna fråga har Teodorescu en syn som liknar Åsa Linderborg:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/a/JmB74/darfor-deltar-vi-pa-bokmassan

  För mig är frågan långt ifrån självklar men det man ändå krasst måste inse är att hela diskussionen ger Nya Tider oförtjänt publicitet, som man aldrig fått av egen kraft. Så vem är vinnaren …

  • De som ger dem publicerat är de som vill att de ska finnas på Bokmässan. hade Bokmässan från start sagt Nej. Inga problem. Med andra ord är den linje jag har en bättre linje. Det handlar om att göra rätt från början. Men det finns fler aspekter id etta. Många av de förlag och tidskrifter som bojkottar Bokmässan har inte längre råd att vara med. att då ordna en alternativ mässa i närheten är ett smart drag som gynnar dem och som egentligen inte skadar Bokmässan. Dessutom ger detmer uppmärksamhet år författare, förlag och tidskrifter om inte annars hade varit omtalade. Vem är vinnare …

   • Olof Larsson

    ”De som ger dem publicitet är de som vill att de ska finnas på Bokmässan.”

    Så kan det vara men skadan som sådan, oavsett vem som orsakat den, är dessvärre redan skedd. Det finns inte en kultursida som inte nämner Nya Tider. Radions eftermiddagsprogram, som många lyssnar på, har haft ett antal inslag. TV har heller inte lämnat frågan oberörd. Det blir ett oförtjänt fokus på något mycket mörkt.