70-talsfilmer som alla borde se

ETC har gjort en lista på 10 filmer från 1970-talet som alla borde se. Adolfo Diaz lista innehåller klassiker, men inte helt och hållet såna jag vill se. Många av filmerna på listan är långtråkiga eller ointressanta. Om jag gjorde en egen lista skulle bara fyra av de filmer som finns på listan vara med. Jag var ju dessutom ung på den tiden och såg de flesta av filmerna på den tiden.

Apocalypse NowAv Diaz filmer faller Aguirre, Annie Hall och Scener ur ett äktenskap bort för de är skittråkiga (gäller förresten nästan alla av Allens och Bergmans filmer). Aguirre är dessutom outhärdligt pompös. Den sista färden faller bort då det är en usel film och Omen för att jag inte gillar den sortens filmer. Life of Brian platsar nästan på min lista men jag tycker inte det egentligen är en bra film även om den är sevärd.

Kvar blir alltså Apocalypse Now, Gökboet, Alien och Solaris.

Apocalypse Now är en av de bästa filmer jag sett. Den bästa krigsfilmen utan konkurrens. Se helst Redux-versionen, den är bättre än originalfilmen. Jag har sett både två flera gånger, men den bästa gången var när jag låg intagen för att sjukvården var oroliga för mitt hjärta. Jag såg då Apocalypse Now Redux med en apparat kopplad till kroppen. Stämningen runt själva tittandet på filmen har betydelse.

Gökboet såg jag första gången 1976 på en utomhusbio i Grekland dubbad till grekiska. det gjorde det lite svårt att hänga med. Jag tyckte ändå det var en helt fantastisk film. Inramningen gjorde säkert sitt till för upplevelsen. Sen har jag sett filmen en massa gånger och den är väldigt bra. Men nån förståelse för syster Ratched har jag verkligen inte. Däremot för indianen, huvudpersonen från boken som filmen bygger, som så att säga räddas av McMurphy på bekostnad av den senares eget liv. Jack Nicholsosn är förstås suverän i rollen som McMurphy.

Alien är förstås en av de bästa SF-filmerna genom tiderna, kanske slagen bara av Aliens (Alien II) och Blade Runner, både gjorda på 1980-talet. Det är också en av världen bästa filmer. Jag har sett den fler gånger än jag kan räkna och i detta fall är originalversionen överlägsen den omklippta version som också finns och som brukar kallas ”director’s cut”.

Även Solaris hör till de bästa SF-filmer som gjorts och den är klart sevärd även om den inte kommer upp i samma nivå som Alien, Blade Runner och Aliens.

Eftersom jag strukit 6 filmer på ETC-listan ska jag också lägga till så många filmer från 1970-talet. En är världens bästa gangsterfilm, Gudfadern II, fast för att den ska vara riktigt bra måste nog ettan ses först.

Vidare tycker jag nog att Taxi Driver är en film som måste ses även om det inte riktigt är min smak. Det är en tät och ruggig film med en fenomenal Robert De Niro i huvudrollen.

Alla presidentens män med Robert Redford och Dustin Hoffman är ytterligare en film som måste ses. En verklighetsbaserad film om politisk korruption.

Dessutom tycker jag att ytterligare en film med Jack Nicholson hör hemma på listan, Chinatown. En av de allra bästa kriminalfilmerna som gjorts.

För skräckfilmsentusiasten är nog Exorcisten det bästa valet och det blir ersättningen för Omen i ETC:s lista.

Slutligen har vi A Clockwork Orange, en på alla sätt bra gjord men mycket obehaglig film som bör ses av alla som klarar av att se den. jag gör det inte längre. Det räckte med den enda gång jag såg den som ung.

Det var tio filmer och som ni förstår gillar jag inte intellektuella relationsfixerade filmer mend för den som gillar det är nog ETC:s två sådana filmer ett bra val.

Skulle jag lista fler filmer från 1970-talet så har vi French Connection, Blåsningen, Hajen (ingen vidare film, men den första i sitt slag), Star Wars (inte superbra, men ett måste, fast alla har väl sett den förstås) och Kramer vs Kramer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements