Nedre Johanneberg

Del 2 av 3 i serien Intressanta stadsrum i Göteborg

Intressanta stadsrum i Göteborg

Nedre Johanneberg är att av Göteborgs allra finaste stadsområden. Byggt på grunden av en stadsplan signerad Albert Lilienberg. En fantastisk stadsplan som resulterat en väldigt snygg och trevlig stadsdel.

Den vettiga vägen för att ta sig till området och för att uppleva alla dessa kvaliteter är Viktor Rydbergsgatan upp från Götaplatsen. När Konserthuset och de första delen av Lorensbergs villastad rundats, med Hvitfeldtska och gamla Handelsinstitutet tronande som borgar på höjden mot väster tornar nedre Johanneberg upp sig som en stad som en gång hade stadsmurar och befästningar på höjden i söder. Det är monumentalt.

En promenad upp för de sneda gatorna leder till Terrassgatan som området ofta benämns istället för Nedre Johanneberg. Genom området går det sen att gå på ett antal gator åt olika håll. Ibland slutar de i trappor som exempelvis på Ålandsgatan, i andra fall går det märkligt nog att ta sig in på innegårdarna som exempelvis på Terrassgatan 13.

Det går att gå rakt igen om komma ut på Viktor Rydbergsgatan 17 där det är bäst att snabbt går runt hörnet och in på den nedre delen av Pontus Wiknersgatan för att undvika funkishusen på andra sidan Viktor Rydbergsgatan. Väl inne på Pontus Wiknersgatan skymtar Thörnströms Kö, en lyxrestaurang längre ner på Teknologgatan. Istället för att gå dit är det lämpligt att svänga in på Syvestergatan oh gå vidare till Ålandsgatan ner till Gibraltargatan där det finns flera trevliga caféer och pubar som frekventeras av lokalbefolkningen.

Det hela är modernare än Vasastaden men helt klart av samma klass. det är en stadsbebyggelse i världsklass och det är synd att det inte fortsatte på samma vis över hela Johanneberg. Istället tog funksiens över,resten av Lilienbergs planering för området förkastade och det blev en stadsplan av Uno Åhrén som skapat ett ganska dött men speciellt funkisområdei Övre Johanneberg. Men det är en annan historia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Series Navigation<< Fogelbergsparken och FogelbergsgatanKungshöjd >>
Advertisements