ETC hittar på om unga kvinnor och sex

Det är inte alls 54% av alla unga kvinnor mellan 16 och 29 år som haft sex mot sin vilja som ETC skriver utan snarare kring 25-30%. Den som skrivit artikeln ifråga är anonym, men personen har uppenbarligen inte klarat av att läsa rapporten. Vad rapporten säger är att 54% av alla unga kvinnor utsatts för sexuella handlingar mot sin vilja, dvs övergrepp. Det är inte samma sak som haft de haft sex mot sin vilja. Det handlar framförallt om att män tafsat på dem och blottat sig för dem.

De vanligaste sexuella handlingarna mot ens vilja enligt rapporten var i följande ordning: att någon rört ens kön eller bröst (29 procent), att någon blottat sig (16 procent), vaginalt samlag (13 procent), oralsex/munsex (11 procent), onanerat åt någon (8 procent), analt samlag (5 procent), att någon har lagt ut nakenbilder på en (2 procent) samt att själv men mot ens vilja lagt ut nakenbilder (2 procent).

Högst 37% (med säkerhet lägre då en enskild svarande kan ha utsatts för flera av de listade övergreppen) har alltså haft sex mot sin vilja. Vilket även det är en uppseendeväckande hög och oacceptabel siffra. Men en majoritet av de unga kvinnorna har alltså inte haft sex mot sin vilja. 54% har blivit utsatta för olika typer av övergrepp, men det är inte så stor andel som haft sex mot sin vilja, utan i det fallet handlar det om högst 37%, kanske snarare neråt 25%. ETC-journalisten gör alla en otjänst genom att inte läsa rapporten ordentligt och genom att sprida felaktiga uppgifter. Det minskar trovärdigheten för den här typen av undersökningar och det undergräver förtroendet för ETC. Det är oansvarigt och slarvigt.

Dessutom kan vi konstatera att unga kvinnor är mer nöjda med sitt sexliv än unga män. Totalt rapporterade 95 procent av alla att de vid senaste sextillfället hade sex på en trygg plats där de kände sig säkra. Andelen bland unga kvinnor var 96 procent och bland unga män 95 procent. Bland personer som inte ville kategorisera sig utifrån kön var andelen som haft sex på en trygg och säker plats 85 procent.

90 procent tyckte att de hade sex på ett sådant sätt som de själva ville vid senaste sextillfället. Andelen var högre bland unga kvinnor (92 procent) än unga män (89 procent). Bland personer som inte ville kategorisera sig utifrån kön var motsvarande andel 82 procent. Högst andel (93 procent) fanns bland unga kvinnor i åldern 25–29 år och lägst andel (87 procent) fanns bland unga män i åldern 20–24 år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements