Tidningars språkligt usla rubriker

Idag har vi Lars som blivit misshandlad av sin högst 15 år gamla flickvän i DN, ”Lars misshandlad av flickvän under 16 år”, liksom en gruppvåldtäkt som utreds på samma sätt som ett hatbrott ”Gruppvåldtäkt utreds som hatbrott”. Vad de menar förstår vi ändå, men språkligt är det felaktigt. Det som de menar att Lars flickvän misshandlade honom i 16 år respektive att gruppvåldtäkten betraktas som ett hatbrott.

Eller GP:s: ”Apliknande människoart existerade med oss” som inte bara är språkligt fel. Den är betydelsemässigt fel. De levde alltså inte alls med oss, utan samtidigt som oss. Med oss menas på Homo sapiens.

En annan variant är ”Man död under fångtransport”. Jag tycker det verkar helt onödigt att transportera en död man vilket är vad rubriken betyder. Snarare borde rubriken lyda ”Man dog under fångtransport”. Fast i just det här fallet skulle det ändå bli fel eftersom mannen inte dog under fångtransporten utan på ett sjukhus efter fångtransporten. Denna på flera sätt felaktiga rubrik hittas i GP och DN.

I GP hittade jag också ”Mordmisstänkt överlämnar sig till polis” vilket betyder att personen gör just detta exakt nu eller så har han meddelat att han tänker göra det. Dessutom till en viss enskild polis. I själva verket handlar det om att en mordmisstänkt redan har överlämnat sig till polisen (och inte till en polis, utan polisen som organisation) vilket borde ge rubriken ”Mordmisstänkt överlämnade sig till polisen” eller ännu bättre som det korrekt står i GT, ”Misstänkt mördare överlämnade sig själv till polisen”.

Frågan är varför det är så vanligt att rubriksättare i DN och GP inte tycks behärska svenska? Borde det inte vara ett krav på den typen av tjänster. Det är också vanligt med fel användning av ordet ”dem” och med stavfel. Vanliga missar är ord som har dubbelkonsonanter på två ställen som parallell vilket då stavas exempelvis ”paralell”, dubbeln före d och t såsom ”runnd” eller ”sannt” och en del annat. Det är faktiskt rätt märkligt.

Detta är naturligtvis mindre viktigt och kanske inte värt att skriva om. Men ibland får även en sån som jag kanske skriva om nåt lite mer lättviktigt. Så håll till godo. Och säkert gör jag själv också många fel. Speciellt gör jag typiska datorfel med omkastade bokstäver och bortglömda första- och sistabokstäver i ord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements