Haschbaronen och polisen

I november 2015 dömdes en rad gängmedlemmar i ett nätverk kring Gjermund Cappelen, i Norge kallad haschbaronen, till fängelsestraff för narkotikabrott. De dömda var ledande män i knarknätverket och en man på 63 år fick 16 års fängelse medan de två övriga, 51 och 62 år gamla fick 13 respektive 15 års fängelse. De hade alla också vanliga arbeten och familj. Tillsammans med Cappelen är det dessa män som tagit in och förvarat narkotikan.

Tre återförsäljare av haschet, mellangrosssister kan vi kalla dem, 45, 47 och 48 år gamla dömdes till 5 år och 6 månaders, nio års respektive 5 års fängelse. En åtalad detaljist, gatuförsäljare som vid rättegången var 38 år gammal dök inte upp i rätten och eftelystes.

Cappelen själv dömdes som skyldig till att ha förvarat och vidaresålt 1,4 ton hasch mellan 2011 och 2013. Han har erkänt brottet. Cappelen har dock inte fått nåt straff än då det först kommer att utdömas då smugglingen tagits upp i rätten. I samband med det har också misstankarna en tidigare polischef, Eirik Jensen, ställts inför rätta för att ha hjälpt Cappelen med narkotikahandeln. Denna rättegång har nu pågått ett tag.

Totalt har Gjermund Cappelen erkänt att han smugglat mellan 20 och 24 ton hasch mellan 1993 och 2013. Ha har dock bara åtalats för smuggling av 16 ton. Polischefen Eirik Jensen är åtalad för att ha hjälpt Cappelen med smugglingen av 14 ton mellan 2004 och 2013. Eirik Jensen och Gjermund Cappelen har enligt den senare känt varandra sen 1990-talet då Jensen var narkotikapolis. Jensen förnekar att han hjälpt Cappelen smugglat hasch och menar att är oskyldigt anklagad. Cappelen har enligt Jensen enbart varit en polisinformatör som han använt sig av för att bygga upp polisens verksamhet mot gängbrottslighet.

Det är inte helt ovanligt med kopplingar mellan enskilda poliser och grov gängkriminalitet. Vi har sett det flera gånger i Sverige, exempelvis med polisen Ljubomir Pilipovic och Mille Markovic samt flera andra kriminella liksom mellan en skånepolis och Bandidos. Ett annat exempel är vänskapen mellan polisen Ronald Bagge och Naser Dzeljilji, känd ledare för det kriminella nätverk i Göteborg som kallas Naserligan eller Albanligan. I det senare fallet har dock inga brott existerat eller påvisats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements