Bröndbyrånet 2008

Del 22 av 25 i serien Kända svenska rån

Rånet mot Dansk Værdihåndterings lokaler på Kornmarksvej i Brøndby är ett av de största i dansk kriminalhistoria. Ett annat är rånet mot Loomis i Glostrup. Rånet i Brøndby gav ca 60 miljoner danska kronor.

Rånet planerades enligt tiden danska polisutredningen i flera månader med spaning mot kontanthanteringsfirman. Redan under våren 2008 stals Audibilarna i Stockholm. Rånarna bröt sig in hos grannföretaget Milton flera gånger veckorna före rånet. Vid varje konstaterat inbrott kliade sig ägarna och polisen i skallen. Inbrottstjuvarna hade möblerat om vid väggen mellan företagen men inget var stulet. Det visade sig sedan att rånarna hade borrat hål i deras loftgång och därifrån sänkt en stång drygt åtta meter ner över lokalen där Dansk Værdihåndtering räknade pengar. På stången hade de fäst en minivideokamera som filmade hela lokalen.

Den 3 augusti hittade polisen hittar en arton ton tung hjullastare gömd 700 meter från Dansk Værdihåndtering. Man misstänkte då att ett rån var på gång och satte upp en övervakningskamera med direktlänk till polisens sambandscentral och började patrullera området. Den 9 augusti stal rånarna tio sopbilar från lastbilsfirman M. Larsen i Bröndby med hjälp av nycklar som de skaffat sig.

Söndagen den 10 augusti 2008 i danska Brøndby slog rånarna till. Kvart i fem på morgonen körde de en stulen hjullastare på 22 ton igenom ytterväggen till Dansk Værdihåndterings lokaler i Brøndby.

Sju rånare, beväpnade med automatkarbiner sprang in i lokalen, personalen gömde sig medan rånarna tog med sig flera lådor kontanter med totalt 62 miljoner danska kronor. De flydde sedan i tre stulna svenska Audibilar. Samtidigt som rånet genomfördes spärrade polishusets in- och utfartsvägar med hjälp av elva stulna sopbilar som sattes i brand. På flera ställen slängdes fotanglar ut för att stoppa förföljande bilar.

Enligt polisöverintendent Carsten Jansson, vid Vestegns polisdistrikt i Köpenhamn, var det närmast en militär operation. Några som förberedde, gjorde grovjobbet runt omkring och några andra som genomförde själva rånet.

Ganska snabbt efter rånet kom misstankarna att riktas mot Sverige.

Den 12 augusti träffade Tayeb Si M´rabet, 40 år och algerier med franskt medborgarskap, sin flickvän i Nyborg i Odense. Han hade då åtta miljoner i en väska varav hälften grävs ner i hennes trädgård. Dessa pengar har återfunnits. Flickvännen tvingades under pistolhot att acceptera att sedlarna gömdes hos henne. Resterande fyra miljoner skickades enligt flickvännen till Frankrike.

Av en slump hittade polisen nån dag senare en övertäckt container i ett grustag i Sengeløse. I den fanns de tre Audibilarna, som beslagtogs. Polisens Aktionsstyrke, AKS, sattes på uppdraget att bevaka grustaget. Den 16 augusti såg spanarna hur en bil med fem män dök upp. Männen öppnade containern och upptäckte att den är tom. Därefter körde de därifrån, med polisen i släptåg och greps i Köpenhamn.

Två av dem är dömda för att ha deltagit i själva rånet medan de tre andra har dömts för att ha försett rånarna med Audibilarna. En av de senare var den tidigare fotbollsspelaren i Hammarby, Patrik Manzila, som dock hävdat att han är oskyldigt dömd. De och en kvinna fick i oktober 2008 åtta månaders fängelse vardera för att ha försett rånarna med bilarna. Manzila misstänktes först också för att ha deltagit i rånet men han hade alibi och befann sig i Stockholm den 10 augusti. Detta gripande kom att leda till fler gripanden.

Den 18 augusti 2008 genomfördes husrannsakan på en gård strax nordväst om grustaget. I en hyrd lokal hittades ett antal AK 47 Kalashnikovs so tros ha varit de vapen som användes vid rånet.

Tayeb Si M´rabet greps på julhelgen 2016 tillsammans med sin flickvän i hennes hem. Polisen hittar ett skarpladdat vapen och de fyra miljonerna i trädgården. Kvinnan fick två års fängelse för penninghäleri.

Under vintern/våren 2009 greps ett stort antal personer på svensk mark som sedan utlämnades till den danska rättvisan. Sammanlagt räknade polisen med att minst tjugo personer var inblandade i Brøndby-rånet på olika sätt. Av dessa var en majoritet svenskar.

Dom föll år 2010. De som dömdes för medverkan i själva rånet var:

Tayeb Si M´rabet, 40 år gammal vid domen, fransk medborgare. Nekade till allt. Av polisen betraktad som huvudman. Fälld genom fingeravtryck, DNA, och mobilsamtal. Uppgav att han var i Marocko när rånet genomfördes. Fick 10 års fängelse och utvisning. Tidigare dömd för grova rån och utvisning från Danmark

Marco Kristiansen, 42, dansk. Skötte all logistik. Ordnade övernattningsplatser på en gård i Sengeløse och en lägenhet på Ragnhildgade, utrustning och filmade genom loftgången. Vaktade utanför vid rånet. Dömd till psykiatrisk vård. Tidigare dömd för bl.a. rån och våldtäkt.

Christoffer Wallin, 30, från Stockholm. Hans roll ej fastlagd. Använde mycket pengar fram till gripandet. Kopplad till andra rånare via mobiltelefoner och till lägenheten vid Raghildgade. Dömdes till 8 års fängelse.

Lahoucine Marir, 30, marockan. Planerade och deltog i rånet. Vän med Tayeb Si M´rabet. Blockerade med sopbilar och antände dem. Knuten till flera av de mobiltelefoner rånarna använde. Fick 8 års fängelse.

Mickael Senbit, 28, från Stockholm. Körde och antände sopbilar. Knuten till flera av de mobiltelefoner rånarna använde. Dömd till 7 års fängelse.

Daniel Stokic, 26, från Malmö. Planerade och deltog i rånet. Chattade med en annan dömd från Malmö. De var ej nöjda med fördelningen av bytet. Fick 7 år. Hade kopplingar till M-falangen.

Naief Adawi, 26, från Malmö. Planerade och deltog i rånet. Kopplad via en mobiltelefon till rånet och andra rånare. Fick 8 års fängelse. Hade kopplingar till M-falangen i Malmö.

Rami Zahran, 20, från Malmö. Planerade och deltog. Kopplade med hjälp av en mobiltelefon till rånet. Fick 7 år. Hade kopplingar till kriminella nätverk i Malmö.

Khalid Zahran, 26, bror till Rami Zahran och från Malmö. Vän till sex av de andra dömda, däribland Tayeb Si M´rabet. Planerade och deltog. Hade enligt rätten en central roll i förbindelsen Sverige-Danmark. Fick 8 år. Hade kopplingar till kriminella nätverk i Malmö. Tidigare dömd för bl.a. narkotikabrott, vapenbrott och häleri

Ismael Coulibaly, 25, från Malmö. Planerade och deltog i rånet. Flydde tillsammans med Igor Jakovljev och Mwaka Rossi Kalule. Fick 7 år.

Igor Jakovljev, 25, från Malmö. Körde en av sopbilarna. Kopplad med dna till bilen. Flydde tillsammans med Ismael Coulibaly och Rossi Kalule efter rånet. De fångades av en övervakningskamera på en bensinmack när de hade problem med flyktbilen. Fick 7 år.

Morten Rasmussen, 37, dansk bosatt i Stockholm. Oklar roll men deltog och planerade. Fick 8 år. Tidigare dömd för rån. Kopplad till tre andra rånare som bodde på samma hotell.

Piotr Wladyslaw Gierczak, 37, polack bosatt i Stockholm. Körde sopbil, kastade fotanglar och satte eld på vägarna genom att hälla ut bensin. Fick 7 år.

Steffen Baadsgaard Andersen, 32, dansk. Deltog och planerade. Kopplad tll rånet via dna och mobiltelefoner. Fick 8 år. Dömd för flera tidigare rån, senast ett bank- och ett juvelerarrån 2005. Var tidigare en lovande boxare.

Lukas Hasselgren, 38, från Stockholm. Ansågs vara en av huvudmännen bakom rånet. Lyckade smita från sitt hotellrum i Köpenhamn innan polisen tog sig ing och flög sen till Filippinerna. Greps där i december 2010. Utlämnades till Sverige och sedan till Danmark. Han dömdes 2011till 10 års fängelse. Tidigare dömd för bl.a. försök till rån, rån och utpressning. Han ansåg sig vara oskyldig till rånet i Brøndby i en artikel i Berlingske 2012 men medger samtidigt att han är tungt kriminell.

Misstänkt rånare:

Mwaka Rossi Kalule (Rossi Carlsson), ihjälskjuten i stadsdelen Slottstaden den 6 oktober 2008 i Malmö. Hade koppling till gängkretsar i Malmö. Mordet troligen kopplat till rånet. Möjligtvis på grund av rykten om att han pratat.

Det fanns också misstankar om att en på anställd 23-årig svensk fungerade som insider på Dansk Værdihåndtering. Samme 23-åring hade tidigare varit anställd på Loomis i Glostrup när ett rån genomfördes där. Bevisen mot honom höll dock inte.

Huvuddelen av rånbytet har aldrig återfunnits.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Rånet mot Loomis i Glostrup 2008Loomis-rånet i Umeå >>
Advertisements