Rånet mot Loomis i Glostrup 2008

Del 21 av 25 i serien Kända svenska rån

Danmarks största rån skedde den 1 april 2008 vid klockan 3:32 mitt i natten. Rånarna forcerade en mur och själva byggnaden med hjälp av en mobilkran. Sex eller sju rånare beväpnade med automatvapen anlände till Loomis värdedepå i ett par Audi-liknande bilar med utländska, dvs inte danska, registreringsskyltar. För att säkra flykten från rånet spridde rånarna fotanglar för att hindra polisen fordon. De lämnade också en bomb i hålet på Loomis byggnad och bombattrapper vid polisstationen och pendeltågstationen. Detta förfarande liknar agerandet vid det misslyckade postrånet i Göteborg tidigare samma år. Det finns också stora likheter med ett rån i Malmö i mars 2008.

Ganska snabbt riktades misstankarna mot Sverige och svenska rånare. Audi-bilarna visade sig exempelvis vara stulna från sina ägare i Stockholm genom rån. De hittade dumpades på olika håll i Danmark efter rånet. i bilarna hittades sprängämnen, fotanglar med mera. Under flykten tappade rånarna dessutom en del pengar så bytet kunde ha varit större än 62 miljoner danska kronor.

Den först gripne var en 23-årig svensk som var anställd på Loomis. Därefter var han anställd på Dansk Værdihåndtering i Brøndby som rånades 5 månader senare. Han greps i september 2008 som misstänkt för delaktighet i rånen men i brist på bevis släpptes han senare.

I december samma år häktades tre personer vid Solna Tingsrätt som misstänkta för inblandning i Glostrup-rånet. Det var en då 41-årig man som 2003 dömdes för ett rån mot en värdetransport vid Föreningssparbanken i Nässjö den 14 oktober 2002. Tillsammans med honom häktades hans 46-årige bror och en 35-årig kvinna. Misstankarna mot dem tycks ha handlat om häleri. De tre släpptes senare, i september 2009, i likhet med 23-åringen och en annan häktad.

Rånet har inte löstas och pengarna inte återfunnits.

Rånet följdes av en rättssak då Loomis efteråt inte kunde sköta sina uppdrag på ett riktigt sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Series Navigation<< Rånet mot Finlands Bank 2007Bröndbyrånet 2008 >>
Advertisements