Rör inte konflikträtten – Stöd Hamnarbetarna!

Den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson har nu deklarerat att regeringen kommer att tillsätta en utredning om konflikträtten. Enligt henne fungerar nämligen inte den svenska modellen som den ska i Göteborgs containerhamn.

Det är en direkt politisk inblandning i en pågående facklig konflikt och dessutom ett beställningsverk från arbetsgivarsidan.

Problemet i den segdragna konflikten i den del av Göteborgs hamn som styrs av det multinationella bolaget APM Terminals är en antifacklig arbetsgivare, inte en fackförening som styrs av sina medlemmar.

Möjligheterna att på olika sätt gå ut i konflikt är det enda som gör att arbetande människor kan väga upp det väldiga maktövertag som företagsägarna alltid har. Dessa kan alltid hota med nedskärningar, uppsägningar, flytt eller nedläggningar oavsett vilka avtal som finns.

Att inskränka den fackliga konflikträtten med motivering att det redan finns en annan organisation som har ett avtal vore katastrofalt för hela den fackliga rörelsen. Det öppnar för alla arbetsgivare att sluta avtal med ett minoritetsfack – verkligt eller påhittat – och binda majoriteten till detta.

Striden på APM Terminals drivs nu som en principfråga av arbetsgivarorganisationerna med målsättning att försvaga den fackliga konflikträtten. Svenskt Näringsliv har öppnat sin konfliktfond för APM Terminals, bara några dagar efter att bolaget vidtagit den överlägset hårdaste stridsåtgärden i hamnen, en lockout mot arbete på kvällar och helger fram till 30 juni.

Arbetsgivarorganisationerna har också tidigare efterlyst just det som nu Ylva Johansson utlovat: ett politiskt ingripande mot Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetsgivarnas hållning och agerande är ett hot mot alla arbetare och regeringens beslut är en tydlig signal om att de har politiskt stöd från högsta ort.

Om ledningarna för Transport och LO väljer att titta bort av småsint organisationsegoism blir de medskyldiga på detta angrepp mot den fackliga rörelsen.

Allt stöd till Hamnarbetarförbundet i deras strid mot APM Terminals!

Rör inte konflikträtten!

170523 Socialistiska Partiet, Verkställande Utskottet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Rör inte konflikträtten – Stöd Hamnarbetarna!”

  1. ”Det är en direkt politisk inblandning i en pågående facklig konflikt och dessutom ett beställningsverk från arbetsgivarsidan.”

    Sossarna styr i Göteborg och har tagit in APM att sköta hamnen. Sossarna sitter i regeringen. Ylva är sosseminister. Sossarna och LO med Transport är sammanslingrade. Vilken jävla maffia och mafiosos brukar köra med utfrysningsmetoder så inte är man direkt förvånad.

Kommentarer är stängda.