Åtal mot gängledare från Biskopsgården

En av de personer som anses ha varit ledande i den så kallade Vårvädersligan har åtalats för penningtvätt. Det handlar om Eddie Jobe (också kallad Fifty). Tillsammans med honom har också hans flickvän Gabriella Ferrero åtalats liksom 13 andra. De flesta av de 13 övriga åtalade är minderåriga.

Paret Jobe/Ferrero har levt ett lyxliv utan att ha några större redovisade vita inkomster. Bland annat har de bott i en bostadsrätt i Vasastan och inte i Biskopsgården. De har konsumerat dyra märkesprodukter och åkt på utlandsresor.

Total handlar målet om penningtvätt av 4,4 miljoner kronor men de flesta ungdomarna har bara tjänat småsummor för att hjälpa till med penningtvätten. De har tillhandahållit bankkonton till vilka pengar betalats varefter de tagit ut pengar och gett till Eddie Jobe. Som mellanhand fungerade ofta en 17 år gammal bror till Eddie Jobe.

Även en, Rasmus Dahl, av de två män som är häktade som misstänkta för juldagsmordet på Blidvädersgatan är misstänkt i penningtsvättshärvan. Det mordet var en intern uppgörelse i Vårvädersligan så  sammanhållningen i gänget är nog ganska begränsad numera. Dessutom är en man, Fatih Gül, som tillsammans med Eddie Jobe tidigare dömts för penningtvättsbrott, också misstänkt.

I åtalet ingår också en misstänkt utpressning. En familj har betalt in mer än 1,2 miljoner kronor till olika bankkonton som Eddie Jobe kontrollerat. Detta efter att en son i familjen utsatts för utpressning.

Flertalet av de medåtalade har medverkat i polisen utredning och berättat om Eddie Jobes inblandning i penningtvätten. Sönderfallet tycks bre ut sig i det som GP en gång kallade för Göteborgs mäktigaste gäng, vilket inte var sant då och aldrig har varit sant.

Pengarna som målet rör och som Eddie Jobe hanterat via sina hantlangare i Göteborg ska ha kommit från ett grovt bedrägeri kring en ny mobilapp. I Danmark sitter ytterligare en man, den ökände Torgny Jönsson, häktad som inblandad i härvan. Han brukar gå under beteckningen ”den undre världens bankir” i media. En del av pengarna från bedrägeriet ska också ha satts in i Reclaim Justice, en förening och ett bolag som letts av Torgny Jönsson. En 61-årig tidigare företagare ska också ha varit inblandad i bedrägeriet.

Den 31 mars i år utsattes en villa i Ystad där Jönsson tidigare bott/varit skriven för ett bombattentat. Även i oktober 2016 utsattes villan för ett attentat och i november 2015 placerade en handgranat utanför hans bostad i ett lägenhetshotell där han för tillfället bodde.

Bedrägeriaffären har redan tidigare lett till att en advokat blivit utesluten ur Advokatsamfundet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements