Svårt att ta Peter Hjörne på allvar när han skriver om terrorism

Peter Hjörne menar att det är lätt att säga att vårt beteende inte ska ändras på grund av terrorismen, men svårt att inte ändra beteendet i verkligheten. Han gör det med utgångspunkt från attentatet mot en Ariana Grande-konsert I Manchester.

Jag begriper inte hur det skulle vara svårt att fortsätta leva som vanligt. Det är klart att den som går på eller låter sina barn gå på en konsert med Ariana Grande kommer att tänka på bombdådet i Manchester men i övrigt tror jag ett sådant dåd knappt påverkar livet. Så det är lätt att inre ändra vår beteende.

Det är en gripande krönika Peter Hjörnes skrivit om solidaritetskonserten One Love Manchester. Men det är svårt att ta honom på allvar då det inte riktigt verkar som han vet vad som hände vid bombdådet. De flesta som dog var inte unga Ariana Grande-fans som han skriver utan föräldrar som väntade på sina barn. 12 av 22 döda vara medelålders föräldrar varav några också hade varit på konserten, 7 var barn och 3 var unga vuxna.

Terrorismen uppsöker inte heller stad efter stad, land efter land. Det är huvudsakligen Storbritannien och Frankrike som drabbas och antalet terroristdåd är förvånansvärt få i västvärlden jämfört med hur det var på 1970-talet och 1980-talet.

Och nej, det behövs inte antiterrorstyrkor, kameror, internationellt samarbete, spaning, och avlyssning. Det är ineffektivt och icke-fungerande vilket vi ju ser med stor tydlighet då detta är den väg som länge prövats utan någon större effekt. Det som behövs är istället främst utbildning, arbete och inkludering (vilket Hjörne också vill ha som komplement till de hårdare tagen). Vilket vi bl.a. kan uppnå genom att förbjuda religiösa skolor, avprivatisera skolan och öka byggandet genom att subventionera byggande av hyresrätter. Hjörne föreslår inga fungerande åtgärder utan radar bara upp plattityder. Det är svårt att ta honom på allvar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements