Innebär fler utsatta områden verkligen en försämring?

Antalet mord har minskat kraftigt i Göteborg sen toppåret 2015. Framförallt är det de gängrelaterade morden som minskat kraftigt. Arbetslösheten i Göteborg är den lägsta i de tre storstäderna och den har minskat under senare år. Trots detta har ytterligare en stadsdel i Göteborg klassats som ett problemområde. Det betyder dock uppenbarligen inte att problemen ökat på det sätt som exempelvis DN gör gällande. Inget har försämrats i Tynnered (Grevegården och Opaltorget är delar av Tynnered) utan stadsdelen borde varit med redan på polisens förra lista.

Även i andra städer har antalet problemområden ökat enligt polisen. Där har de gängrelaterade morden inte minskat på samma sätt som i Göteborg, men även där är det nog så att de områden som tas upp som problemområden också borde varit med på polisens tidigare lista. De har sannolikt inte blivit värre sen sist.

Listan är också lite märklig, 7 av 23 områden, nästan en tredjedel finns i Göteborg. Men hade samma system använts i Göteborg som i de andra städerna hade det sannolikt bara varit 5 områden i Göteborg. Om samma system som i Göteborg använts i andra städer hade Malmö haft 5 områden, Botkyrka 4, Borås 3, Södertälje 3 och Stockholm 3. I Stockholm kan vi också fundera över om inte Östberga, Bredäng, Hagsätra och Hässelby också borde vara med och i Göteborg kan vi fundera över Frölunda (kring torget), Backa och Kortedala.

En rimlig och mellan olika orter jämförbara lista borde alltså se ut så här:

Göteborg: Tynnered, Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet
Malmö: Rosengård, Södra Sofielund, Nydala, Hermodsdal, Lindängen
Botkyrka: Alby, Fittja, Hallunda, Norsborg
Stockholm: Husby, Rinkeby, Tensta
Södertälje: Geneta, Lina, Ronna
Borås: Norrby, Hulta, Hässleholmen
Växjö: Araby
Landskrona: Karlslund
Linköping: Skäggetorp
Örebro: Vivalla
Uppsala: Gottsunda

Det har blivit fler områden på polisens lista över problemområden men inget tyder på att det blivit värre. DN tar därför till alldeles för stora ord när de kritiserar polisen. Att det blivit fler problemområden betyder inte att det blivit värre eller sämre. Mycket tyder faktiskt på motsatsen och i Göteborg har det blivit märkbart bättre sen polisen förra publicering av listan över fattiga problemområden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements