ETC Göteborg och bristande lokalkännedom

För lokaljournalister är kunskap om lokala namn, platser och företeelser viktigt. Det gäller även för anställda på ETC Göteborg. Christian Egefur som skrivit en artikel om åtalen mot naziterroristerna har uppenbarligen ingen vidare koll och den som satt rubriken har ännu mindre koll.

Nog för att Syndikalistiskt Forum där en av bomberna exploderade återfinns i Linnéstaden. Men Linnéstaden är inte namnet på stadsdelen där det ligger, namnet på den är Kommendantsängen. Men det är få som vet det så detta är nog inom det acceptablas ramar.

Ingen som vet nåt om Göteborg och Västra Frölunda skulle dock säga att flyktingförläggningen i Järnbrottsrondellen ligger i Frölunda även om Järnbrott har postadress Västra Frölunda. Flyktingförläggningen ligger i Järnbrott som stadsdelen där den ligger heter. Men detta fel kan vi förstås överleva. Flyktingförläggningen ligger ju i Västra Frölunda också.

Och flyktingförläggningen i Lilleby ligger verkligen inte i Torslanda även om det tidigare var en del av Torslanda stadsdelsnämndsområde och inte ligger så långt ifrån Nolered och Torslanda kyrka. I dag är det en del av Västra Hisingens stadsdelsnämndsområde. Flyktingförläggningen ligger i Lilleby som ligger i Björlanda en bit söder om Björlanda kile och dessutom utgör en egen stadsdel. Att kalla Lilleby för Torslanda är väl ungefär som att kalla Krokslätt för Johanneberg, men det finns säkert de som gör bägge delarna. Så det kanske är något som vi också kan ha överseende med.

Men…

Detta kan tycks vara petitesser, men jag vill att ETC Göteborg ska bli en framgång och då krävs det noggrannhet även i de små detaljerna. Detaljerna. De är också viktiga. De skapar tillhörighet och en känsla av kunskap och insatthet i och hos tidningen. Att skriva Kommendantsängen istället för Linnéstan ger en känsla av att här är det en person med koll som skriver. Att göra skillnad på Frölunda och Järnbrott ger många pluspoäng. Osv.

Dessutom tycker jag inte det finns anledning att undanhålla namnen på de tre nazisterna som inte åtalas för terrorism. Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Lundin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements