Åtal för illegal tobaksförsäljning och tobakstillverkning

I månadsskiftet november-december 2016 slog polis till mot en illegal tobaksfabrik i en källare på Hisingen. Nu har de två huvudmännen, två bröder som är 28 respektive 29 år gamla, åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren kräver även ett framtida näringsförbud.

Ett tiotal personer har varit misstänkta i tobakshärvan för lite olika brott. Åtalet gäller dock bara de två huvudmännen. De två åtalade bröderna har enligt åtalet drivit en en illegal fabrik som tillverkat 13 ton skattepliktig röktobak under ett år utan att betala en enda krona till staten. Total handlar det om undanhållna belopp på omkring 16-17 miljoner kronor.

Efter att ha inhandlat 100- eller 200-kilos balar av den torra råvaran, ska männen och ett antal underhuggare ha fuktat, strimlat och paketerat den färdiga röktobaken för försäljning som skett i bland annat Partihallarna i Göteborg och på platser i Uddevalla och Linköping utan att punktskatter betalats.

På fabriken har de haft flera anställda, därav ett par asylsökande vars utsatta situation utnyttjats genom att de bl.a. fått mycket låga löner.

Utredningen som omfattar flera tusen sidor är en av de största som Ekobrottsmyndigheten (EBM) genomfört.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements