Avslut i stor bedrägerirättegång

Den 14 juni avslutades en rättegång i Norrköpings tingsrätt om en stor bedrägerihärva, där tolv personer mellan 27 och 63 år gamla åtalats för bland annat grova bedrägerier. Det flesta åtalade hör hemma i Enköping, Katrineholm och Stockholm, men några är från Norrköping. Ärendet omfattar närmare 10 000 brottsmisstankar och 500 målsägare.

Tolv personer åtalades för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri för att de gemensamt och i samförstånd genom vilseledande förmått, eller försökt förmå, främst småföretagare men även myndigheter och organisationer att betala för söktjänster på internet som saknat värde. Det inbetalda beloppet som omfattas av åtalet är drygt 5 miljoner kronor. En av personerna åtalas också för urkundsförfalskning. Händelserna inträffade under perioden december 2012 och januari 2014.

Telefonförsäljare ringde upp småföretagare över hela landet och sålde annonsplatser på två egna sajter, som av åklagaren beskrivs som ”värdelösa”. Säljarna påstod felaktigt att man redan hade ett avtal och frågade om kunderna ville förlänga detta. Tackade kunden nej fick de en ”slutfaktura” och hotades med inkasso eller Kronofogden ifall de inte betalade.

Fakturorna betalades i stället till konton som tillhörde två Norrköpingsföretag. Företagens ägare, en 63-årig man, ska sedan ha lämnat över pengarna i kontanter till personerna bakom telefonförsäljningen. Som ersättning ska han själv ha fått behålla en del av pengarna.

Det tre huvudåtalade ska även tidigare ha sysslat med liknande verksamhet men då betalade de skatter och arbetsgivaravgifter i motsats till det nu aktuella fallet.

Rättegången påbörjades den 15 februari och har pågått i cirka 40 dagar under våren.

– Förundersökningen omfattar 15 000 sidor samt cirka 600-700 ljudfiler som bland annat innehåller försäljningssamtal, så det har varit fråga om ett mycket omfattande material, säger ansvarig åklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping, i ett pressmeddelande.

– Vi har fått stöd från Åklagarkammaren i Eskilstuna som ställt en åklagare, Charlotta Nyström, till förfogande på heltid med ärendet ända sedan årsskiftet. Det har varit helt nödvändigt för att ro ärendet i land och jag är glad att vi kan hjälpas åt över länsgränserna, säger chefsåklagaren i Norrköping Torsten Angervåg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements