Att ungdomar kastar sten på polisen är inget upplopp

Natten till fredagen tände ungdomar eld på flera bilar i närhaten av Temperaturgatan i Länsmansgården. När polisen anlände till platsen blev de utsatta för stenkastning. 15-20 ungdomar ska ha deltagit. Det hela tycks dock ha upphört nästan innan det började och nåt upplopp, även om polisen enligt GP rubricerar händelsen som det, tycks det aldrig ha blivit utan det blev mycket snabbt lugnt på platsen. Bara för att nån kastar sten på polisen betyder inte det att det är upplopp och kravaller.

Ingen person blev skadad och ingen är gripen. Knappast nåt upplopp. Att polisen sköt ett varningsskott kan måhända ha varit befogat, men i grunden ska polisen inte skjuta några skott när sådant här händer. Det ska kunna lösas med mindre allvarliga medel om polisen agerar rätt. Men ibland, i yttersta undantagsfall så kanske det behövs, men jag känner inte till något sådant fall i Sverige i samband med ungdomsbråk och upplopp. Inte ens i samband med kravallerna som uppstod vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 var det användbart, rimligt eller vettigt. Så det var knappast rimligt i Länsmansgården igår heller.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Vi är förresten inne i de så kallade kravallveckorna. Perioden efter att skolan är slut för treminen och innan föräldrarna börjat ta ut semester. En majoritet av alla ungdomsbråk, upplopp och kravaller i Sverige har inträffat och inträffar i den perioden eller i motsvarande period efter föräldrarnas semester.

Advertisements