Sommar i P1 – invandrare och kvinnor men inga arbetare

Sommar i P1 är ofta ett intressant program. Men det beror förstås främst på vem som är sommarvärd. Unga idrottsstjärnor, musiker och kändisar är ofta ganska ointressanta, de har helt enkelt levt för kort och för ensidigt för att de egentligen ska ha nåt intressant att berätta. Programmet är också enormt medelklassfixerat och dominerat. Alla som finns med är oftast medelklass med en bakgrund i kultursfären. Detta gäller män såväl som kvinnor och invandrare.

Personer med arbetarklassbakgrund är väldigt sällsynt. Naturligtvis finns de men då har de alla lämnat arbetarklassen för en klassresa in i medelklassen.

Kanske krävs det att en sommarvärd på något sätt är en kändis vilket arbetare ju sällan är. Men ändå, visst hade varit kul med en hamnarbetare från Göteborg som sommarvärd, en ställningsbyggare, en snickare eller en gruvarbetare från världens största järnmalmsgruva under jord. En yrkesfiskare eller en bonde skulle också vara kul. Kanske en tidigare gangsterkung eller en före detta rånare.

Det skulle bryta den klassmässiga likriktningen med kulturkändisar, journalister, musiker, skådespelare och författare. Det skulle bli mer intressant. Fler intressanta program. Mer omväxlande. Mångfald. Nu är det klassmässig likriktning som gäller.

Ändå finns det intressanta sommarvärdar som är värda att lyssna på. Rickard Söderberg var härlig att lyssna på, Harriet Andersson kanske kan vara intressant liksom Janne Josefsson. Jag kan också tänka mig att ge Evin Ahmad och Linnéa Claesson en chans trots att de är unga. Några andra jag kan tänka mig att lyssna på är Fredrik Backman, Johannes Anyuru, Kalle Lind, Jerzy Sarnecki och Stina Ekblad. Sen lär jag väl höra en och en annan jag inte tänkt lyssna på och förhoppningsvis blir jag då angenämt överraskad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements