ETC vill bygga trähus

Johan Ehrenberg och ETC  har tillsammans med passivhusutvecklaren Hans Eek tagit fram förslag till trähus med hyreslägenheter som de ska bygga på olika håll i Sverige. Det är bra så långt, men problemet är att husen ser ut att vara konstruerade som punkthus och därmed bidrar de inte till en modern klimatsmart stad med kvartersbebyggelse.

Istället blir det bara något bättre hus i en usel stadsmiljö. Dessutom ser de inte snygga ut med sina ojämna rader av små fönster på gavlarna och glasfasader på sidorna.

ETC Bygg. Passivhus

Byggandet ska finansieras med crowdfunding och ETC har för avsikt att inte gå med någon vinst på projektet. Finansiärerna som lånar ut pengarna via crowdfunding får dock 2% i ränta.

Idén är helt klart bra. Husen är kanske inte lika bra. Men det är värt uppmuntran ändå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Markus Lundberg

  Och snälla du, att bygga på höjden är precis lika klimatsmart som att bygga på ytan. Skillnaden är att det förra ger en mycket bättre stadsmiljö med möjlighet till fler gröna ytor, och vi slipper kvarterstadens gated community-gårdar.

  • Jag påstår inget om vilket som är mest klimatsmart av de två. Så jag vet inte riktigt vem du argumenterar mot.

   • Markus Lundberg

    Det gör du ju visst det. Du tycker att man ska bygga kvartersstad istället för punkthus och påstår att det skulle vara mer klimatsmart.

    • Det har ju inget med höjden att göra. Centrala Göteborg är till mycket stor del kvarterstad, men antalet våningar är bara tre och husen är dessutom av trä. Kvartersstad är mer klimatsmart därför det är färre ytterväggar och det blir per automatik tätare vilket gör behovet av uppvärmning för varje hus mindre. De värmer varandra.

 • Det är ju inte så att trähus är lika brandfarliga som de plastmaterial som använts i Grenfell Tower. Träbrand ger mindre rök och långsammare förlopp. Trä är int ehlelr lika lättantändligt.

  http://blog.zaramis.se/2017/06/25/cellplast-ar-vanlig-isolering-men-det-fanns-inte-pa-grenfell-tower-i-london/

 • Det har du rätt i. Jag har ingen invändning mot resonemanget. Men de äldre delarna av Göteborg är till stor del av trä. Sannolikt har Göteborg världens största samlade trähusbebyggelse. Problemet med bränder i den typen av hus i Göteborg är mycket litet.