Fler gängmord innebär att färre mord klaras upp

En allt större andel av morden i Sverige sker i gängmiljöer. Det innebär att morden blir svårare utreda och det blir svårare att hitta gärningspersonerna. I många fall kan det vara så att den som mördat någon också blivit mördad varvid fallet blir olösbart. I andra fall är det stora problemet att ingen vill prata med polisen.

Enligt Ekot på Sveriges Radio har bara ett av fem gängrelaterade mord under 2015 och 2016 lösts. Totalt dödades enligt Ekot 56 personer i gängrelaterade skjutvapenmord under de nämnda två åren. Det skulle innebära att 11 mord av 56 klarats upp.

I Göteborg har 5 gängrelaterade skjutvapenmord klarats upp av totalt 13 stycken åren 2015-2016. Det ger en mycket bättre uppklarningsprocent än i landet som helhet, faktiskt dubbelt så bra. 1 av 2,5 fall. Men om vi också räknar bombdåd och knivmördade i gängrelaterade brott är antalet mördade i gängrelaterat våld i Göteborg 19 stycken under 2015 och 2016. Om de också räknas är uppklarningsandelen ändå betydligt bättre i Göteborg än på andra håll. 6 av nitton fall är lösta. 1 av tre. Det finns dock också väldigt många olösbara mord i Göteborg.

Ekot uppger också att antalet mord ökat. Det är inte helt korrekt. Det ökade från 2014 till 2015 och låg kvar på den högre nivån 2016. Jämfört med början av 1990-talet är det dock ingen ökning, speciellt med tanke på att Sveriges befolkning ökat rejält sen dess.

Över lång tid har antalet mord minskat, men vi har sett en uppgång sen 2014. Antalet gängrelaterade mord har dock ökat över lång tid och är betydligt högre idag än på 1990-talet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements