Pigjobb är skit men att arbeta som piga är inte skit

Den distinktionen är något som Aleksandra Boscanin i GP inte klarar av att göra. att städa i hemmet hos nån annan, att göra mat åt andra, att stå till tjänst som uppassare eller hembiträde åt andra är att vara extremt beroende av den som betalar lönen. Ett sådant beroende måste inte vara av ondo, men är det ofta.

Det är framförallt det ojämlika i förhållandet som gör det till ett skitjobb. En fattig person som är helt beroende av en annan person eller familj som har gott om pengar bäddar för och fördjupar ojämlikhet och ojämställdhet i samhället (de flesta som har den typen av jobb är kvinnor). Historiskt har vi också sett hur det lett till sexuellt utnyttjande av och våldtäkter mot de kvinnor som har denna typ av arbeten. Det är ytterligare en aspekt som gör den typen av arbeten till skitjobb. Att hävda detta är naturligtvis inget klassförakt.

Att hävda att den som utför ett arbete av denna typ är en skitperson för att den har ett skitjobb är däremot klassförakt. Det är dessutom en vanlig attityd från de människor som har råd att anställa andra människor för att göra de tråkiga sysslor i hemmet de själva inte vill göra. För det är ju ganska tråkiga arbetsuppgifter, inte skapande, inte självförstärkande, inte speciellt bra som träning osv. Bara det faktum att vissa människor har råd att hyra andra människor för att utföra skitjobben i de rika människornas hem visar dessutom på samhällets ojämlikhet och de orättvisor som ligger i detta.

Det vore ju faktiskt rimligare om vi alla istället fick arbetade kortare dagar så att fler människor kunde arbeta med skapande, kreativa, konstruktiva jobb där vi får utlopp för skaparlusta och fantasi. Och så delade vi på de tråkigare jobben disken, tvätten, städningen, gräsklippningen, snöskottningen, biltvätten osv. Det vore bättre om samhället subventionerade kortare arbetstid för alla istället för att subventionera rikas möjlighet att hyra in andra personer för utföra de tråkiga rutinjobben. Skitjobben.

Det går dessutom också att trivas på skitjobb. Det begriper inte Boscanin då hon sannolikt aldrig haft ett skitjobb.

Och jo, skattesubventionen är i allt väsentligt ett bidrag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements