Konkursfärdiga RenoNorden försöker klämma åt arbetare

RenoNorden är ett norskägt och börsnoterat företag som snabbt blivit ett av de största renhållningsföretagen i Sverige. De har stora ekonomiska problem, sannolikt på grund av att de lagt för låga anbud på sophantering och har svårt att få det att fungera. I själva verket är bolaget konkursfärdigt. Det hela påminner om situationen i Göteborgs Hamn där att annat företag inte klarar av att sköta hamnen på det sätt som behövs utan har skapat ständiga problem som de sen skyllt på arbetarna i hamnen.

Även det norska sophanteringsföretaget tycks nu vilja kompensera sin inkompetens genom att ta ut den på arbetarna. De har påbörjat ett arbeta med att försöka göra sig av med de anställda för att istället ta in tillfälligt anställda med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Detta har lett till en konflikt med arbetarna på företaget som för några dagar sen gick ut i strejk:

Under onsdagen gick sophämtare i Stockholm ut i vild strejk. Konflikten har sin grund i nya avtal som ska gälla den 1 oktober men har nu kokats ner i ett bråk om nycklarna.

[…]

För en månad sedan gick RenoNorden ut med att de ville förändra avtalat för sophämtarna i Stockholm, lönerna skulle sänkas och arbetsbelastningen skulle ökas från och med den 1 oktober.

Precis som APM Terminals (den inkompetenta arbetsgivaren i Göteborgs Hamn) verkar det nu som om RenoNorden sagt upp folk istället för att försöka lösa problemen på gängse sätt, genom förhandlingar och kompromisser. Detta enligt media och en del av arbetarna. RenoNordens VD förnekar att de sagt upp personal.

Det är uppenbart att privatiseringar, upphandlingar och inkompetenta arbetsgivare leder till att arbetare i Sverige får det sämre genom mer arbete, sänkta löner och sämre arbetsförhållanden. För att få slut på den utvecklingen krävs ett stopp på privatiseringar och upphandlingar som inte bara tittar på pris. Det krävs också solidaritet med de arbetare som tar kamp mot försämringar som hamnarbetarna i Göteborg och renhållningsarbetarna i Stockholm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Konkursfärdiga RenoNorden försöker klämma åt arbetare”

Kommentarer inaktiverade.