De skjutna i Bergsjön är okända för polisen

De två män som hittades skjutna vid Komettorget i Bergsjön i lördags kväll är inte hemmahörande i nordöstra Göteborg och kommer från ett land i Östeuropa. De förekommer inte i polisens register för nåt annat än trafikbrott.

Den man i 25-årsåldern som sköts av polisen är däremot välkänd. Han tillhör det gäng som brukar kallas den yngre falangen och är misstänkt för mordförsök alternativt dråpförsök på en polisman. Han försökte enligt polisen köra på en polisman när polisen skulle stanna en moped för kontroll. Mopeden körde från platsen i hög fart och polisen lyckades aldrig stoppa den. Även den 25-årige mannen försökte fly från platsen men kraschade med bilen och sköts därefter av polisen. Han blev skjuten invid den syrisk-ortodoxa kyrkan på Meteorgatan i Bergsjön. Det exakta händelseförloppet när mannen sköts är än så länge oklart och det kan mycket väl handla om ett tveksamt agerande från polisens sida.

Mopeden skulle sannolikt kontrolleras i samband med skjutningen på Komettorget. Det vanliga är ju att de som skjuter flyr på moped från brottsplatsen. Med tanke på att de skjutna männen på Komettorget är från Östeuropa kan det vara en knarkaffär eller vapenaffär som gått snett. Det är dock oklart om mopeden som polisen ville kontrollera hade nåt med mordförsöket på Komettorget att göra och oklart om den av polisen skjutne mannen hade nåt med mordförsöket att göra. Däremot borde han och personen/personerna på mopeden ha nån koppling till varandra.

Flera av de ledande personerna i den yngre falangen dömdes 2014 i tingsrätten för grov misshandel, narkotikabrott med flera brott i samband med en konflikt med den så kallade äldre falangen. Olika för olika personer. 2015 dömdes de i hovrätten. De dömda var Alexander Foulidis, Stavros Foulidis, Mohamed Hassan, Omar Mourad, Shahjar Omar, Rojhat Rashid, David Soumah (då skriven i Majorna) och Nick Soumah (då bosatt i Biskopsgården). Ytterligare två åtalades, en frikändes i tingsrätten och en i hovrätten. I stort sett alla dessa 10 personer är idag i 25-årsåldern och vem som helst av dem skulle kunna vara den person som polisen sköt.

Hittills i år har det varit 9 skottlossningar i Göteborg inräknat denna Bergsjöskjutning. Jämfört med tidigare år är det en kraftig minskning.

Antalet skjutningar de senaste åren i Göteborg

2011: 48 st
2012: 46 st
2013: 57 st
2014: 49 st
2015: 35 st
2016: 39 st

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements