Ledarskribent med noll koll på brott

Susanne Nyström är ledarskribent i DN. Uppenbarligen har hon noll koll på brott och brottslighet. Det framgår av hennes senaste ledare. Det är ett välkänt faktum för alla insatta att nästan all våldsbrottslighet på gator och torg sker i innerstadsområden. Magasinet Paragraf har visat att det är så i Stockholm och jag har visat att det är så i Göteborg. Skillnaderna är mycket stora så det går inte att bortförklara med svammel om låg anmälningsbenägenhet eller dold brottslighet i förorterna.

Det är till och med så att det är mycket vanligt med gängvåld i innerstäderna. Kvarteret Karl Gustavsgatan-Storgatan-Vasaplatsen-Vasagatan är ett av de allra mest drabbade av gängvåld i hela Göteborg. Det ligger i Vasastan mitt inne i centrala Göteborg. Det finns inget kvarter i någon förort som har varit lika utsatt.

Ändå är det vad Susanne Nyström försöker göra:

Det är stor skillnad på ett spontant slagsmål i en överförfriskad krogkö mitt i Stockholms nöjesliv, som de närboende inte vet om, och en misshandel som är en del av en vendetta mellan förortsgäng, som kan dominera hela områden. Att blunda för det är att relativisera och förminska problemen som finns på platser som har klassas som särskilt utsatta, där polisen ibland har svårt att fullfölja sina uppdrag.

För det är inte tonåringarna i Vasastan som ser upp till kriminella. Det är inte hipsterbarnen på Söder som skräms av narkotikahandlare på vägen hem från skolan.

Det var inte på Östermalm någon kastade in en handgranat i en lägenhet, så att en åttaåring dog. Och det är inte innerstadsborna som känner rädsla för områdets kriminella och drar sig för att vittna.

Hon ha noll koll på vilka det är som köper och säljer narkotika och var de gör det. Hipsterbarnen köper av de kriminella gängen och säljer till kompisar och vänner. Hipsterbarnen är med andra ord langare så varför skulle de vara rädda för langare.

Och hon har missförstått varför folk inte pratar med polisen. Den vanligaste orsaken till att folk inte pratar med polisen är att de inte litar på polisen. Det handlar inte om rädsla för gängen.

Det finns få, kanske inga förortsgäng som styr och ställer i nån förort i Sverige. Däremot finns det förorter där polisen har svårt att arbeta. Det beror på misstro mot polisen. Inte på att gängen styr och ställer. Övervakningskameror kan inte ändra på detta. Men det tror Susanne Nyström.

Övervakningskameror har i själva verket noll effekt på våldsbrott och marginell effekt på andra typer av brott. De senare brotten byter istället bara plats. Anledningen till att övervakningskameror sätts upp är för att det ska framstå som att polisen gör nåt, att politiker ska kunna säga att de gör nåt och för att samma makthavare och politiker ihop med media inbillat folk att övervakningskameror är bra. Det har inget med att Rinkeby, Tensta eller Husby har mer brottslighet än andra områden att göra.

Dessutom tycks hon inte ha tänkt på att innerstan redan är nerlusad med övervakningskameror. Varenda butik, buss, tunnelbanevagn, tunnelbanestation, alla regeringsbyggnader med mera har övervakningskameror. Det har dessutom inte hjälpt. Innerstaden har högst våldsbrottslighet ändå. Anledningen till det är enkel. Det är mycket fler människor i omlopp i innerstaden och därför är det också farligare med fler våldsbrott. (om Susanne Nyström skulle ha rätt om kameror, vilket hon förstås inte har, är det däremot ett bevis på att brottsligheten är högre i innerstaden efter det finns fler övervakningskameror, så hur än Nyström vänder sig så har hon fel).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Ledarskribent med noll koll på brott”

Kommentarer inaktiverade.