Påstådd gängledare frikänd för penningtvättsbrott

Eddi* Job* är känd för att han anses vara en av ledarna i den så kallade Vårvädersligan. En kriminell gruppering som idag i princip inte längre existerar. Han och hans sambo samt 13 unga män åtalades för penningtvätt i samband med att han och de andra åtalade hanterat totalt 4,4 miljoner kronor.

Pengarna har förts över från bankkonton tillhörande Torgny Jönsson till olika konton tillhörande unga män i Biskopsgården. De unga männen har därefter tagit ut pengarna och gett dem till Eddi* Job* som i sin tur verkar ha gett det mesta  till Torgny Jönsson. Torgny Jönsson har tidigare dömts för bedrägeri.

Egentligen är det ju motsatsen till penningtvätt. Redan vita pengar som var inne i banksystemet har tagits ut och överförts till personer som tidigare dömts för olika brott. Själva förfarandet kan knappast i sig vara penningtvätt. Endast om pengarna urpsrungligen kommer från nån typ av brott kan det handla om ett penningtvättsbrott. Åklagaren har dock inte kunnat bevisa att pengarna kommer från brottslig verksamhet.

Ärendet kring om Torgny Jönsson ursprungligen fått pengarna genom bedrägeri är inte avslutad och det kan därför inte anses att pengarna införskaffats på olagligt vis. Det är huvudanledningen till att Jobe och de andra åtalade frikänts vad det gäller penningtvättsbrott och grov utpressning. Han har dock fällts för olaga tvång till 2 månaders fängelse.

Åklagarens åtal vilade också tungt på vittnesmål från en 17-årig släkting till Jobe samt en 18-åring. Båda två hörde till de unga män som tagit ut pengar och var också åtalade. När det var dags för rättegång dök dock 17-åringen inte upp för att vittna och 18-åringen ändrade sina uppgifter från förundersökningen.

Det hela är naturligtvis ett bakslag för åklagaren, men det är också en rimlig dom med tanke på omständigheterna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements