Skriv ”dom” – inte ”dem”

I en artikel om vetenskap i GP så gör journalisten Tobias Kjellberg upprepade språkliga fel. Det är naturligtvis mer allvarligt i en artikel med vetenskaplig koppling än i andra artiklar. När en intervjuperson uppenbarligen sagt dom istället för att säga ”de” så skriver Kjellberg ”dem”. Flera gånger. Det hela blir helt bisarrt:

– Det andra som utmärker T-rex är att den har väldigt korta framben. Men det är lite en illusion, för att armarna är absolut sett ganska kraftiga armar. Den hade armar som Schwarzenegger, men i förhållande till dess kropp var dem små. Klena var dem inte.

Ordet ”dom” ska nästan alltid skrivas ”de”, nästan aldrig ”dem”. Men det bästa och enklaste är naturligtvis att skriva dom och inget annat. Att skriva som vi pratar. Speciellt när en persons uttalande citeras.

Det är okej om en person inte kan skilja på de och dem och inte vet när det ena eller det andra ska användas. Men då ska orden inte heller användas som ersättning för talspråkets dom. Ordet de förekommer också i sammanhang där det inte går att säga dom så de är ett mycket vanligare ord än dem.

Det är nästan svårt att tro att Kjellberg är utbildad journalist när en ser citatet. Å andra sidan är det rätt i artikeln i övrigt. Ordet ”dem” förekommer en gång tidigare i artikeln. På ett korrekt sätt, men jag misstänker att den intervjuade Werdelin i det fallet faktiskt sa dem istället för dom:

– Och den skiljer sig från merparten genom att den har väldigt kraftiga tänder. Merparten har väldigt tunna tänder för att kunna genomskära kött. Men T-rexens tänder är kraftigare, vilket tyder på att den kunde krossa ben med dem, säger han.

En mycket enkel regel för skribenter och journalister är skriva som vi talar när det gäller dem, de och dom. Säger nån ”dom” så är det bäst att skriva så.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements