Arkitekt med översittarattityd om miljonprogrammet

Arkitekten Tina Wik har skrivit en debattartikel i DN som svar på en debattartikel av Lena Andersson som jag tidigare kommenterat. Redan i ingressen görs det klart att det är skillnad på proffessionella debattörer och andra. Tina Wik hör förstås till de proffessionella och ställer sig därmed ovanför alla andra tyckare som ju är amatörer. Lena Andersson räknas förstås till de senare.

Andersson har förstås gjort generalfelet i debatten om bostäder och bostadsområden. Enligt de flesta arkitekter i alla fall. Hon tycker inte på samma sätt som arkitekterna. Något som faktiskt betyder att Lena Andersson åsikter i många och mycket överensstämmer med flesta människor (förutom när det gäller varför miljonprogrammet blivit som det blivit). Utbildade arkitekter som Tina Wik tycker sällan likadant som de flesta vanliga människor. De är ju minsann proffessionella och de har faktiskt diskuterat miljonprogrammet på proffessionell grund menar WIk. Det som då är intressant att diskutera är hur monotonin ska kunna förändras.

Men det får naturligtvis inte amatörer göra. Amatörer som Lena Andersson som dessutom enligt Tina Wik inte begripit det kloka bakom miljonprogrammet. För de som skapade programmet ville ju verkligen få bort fattigdomen. De var sanna sociala ingenjörer med en socialt vettig och bra inställning. Problemet är ju att allt de gjorde fel. Fattigdomen försvann inte utan hamnade i en sämre omgivningen där det social livet inte heller fungerade. Hygienen förbättrades liksom den fysiska hälsan och bostadsstandarden. men själen blev lidande, den psykiska hälsan sämre och den social kontrollen minskade.

Resultatet blev sönderfall, ökad segregation, fattiga människor i isolerade enklaver utan ordentlig koppling till staden med mera. Det blev i många aspekter sämre. Om det låtsas Tina Wik inte alls. Eftersom de som skapade modernismens formspråk, trafikseparering, funktionsuppdelning osv ville väl kan de inte kritiseras. Speciellt inte av folk som inte kan bakgrunden och som enligt Tina Wik inte förstår att de som var inspiratörer för miljonprogrammets bostadsbyggande ville väl.

Att miljonprogrammet medförde bättre bostadsstandard är helt sant, men det hade ju inte behövts modernism eller modernistiska stadsplaner som skapade döda stadsdelar för det. Bra ambitioner är inget försvar för något som bliviti komplett misslyckat. Det hade ju räckt med nya hus i vanlig stadsstruktur. Tina Wiks försvar för miljonprogrammet byggande saknar substans och avslöjar en arkitektattityd som går ut på att de som är ”proffessionella” vet så mycket bättre än vad vanligt folk och amatörer gör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements