IS besegrades av vänstergrupper med vapen i hand

IS besegrades med vapen skriver Adam Cwejman i en ledare i GP. De som hållit i vapnen är socialister vilket Cwejman också medger. I övrigt är Cwejman lite för optimistisk. Islamiska Staten är ännu inte helt besegrad, utan bara delvis besegrade.

De som delvis besegrat Islamiska Staten är främst det kurdiska YPG/YPJ, en mycket tydlig vänsterorganisation med bas i nordöstra Syrien i det område som de kallas Rojava. I allians med arabiska och syrianska miliser har de bildat SDF som stridit mot IS i arabiskt dominerade områden och tillsammans med YPG. SDF och YPG/YPJ har stöd från EU-länder och USA.

Det finns dessutom en annan sekulär milis i Syrien, FSA, som dominerar i Idlib-provinsen väster om Aleppo,  längst ner i sydväst mot Israel till (det är inte Assad som dominerar där då de inte kan flyga och bomba där, men de håller en del av området) och i söder mot Irak. I FSA ingår Turkmen-brigaderna som stöds av Turkiet. FSA har också stöd från EU-länder och USA.

Fram till i början av detta år gav Turkiet stöd till islamistiska grupper som är starka i Idlib-provinsen såsom Al-Nusrah (idag Al-Sham) vilket de officiellt inte längre gör. Cwejman påstår att Turkiet fortfarande stöder dessa islamister och inofficiellt stämmer det kanske då Turkiet vill se ett alternativ till SDF och kurderna i Rojava (östra Syrien). Saudiarabien (som är allierade med USA) och Qatar är däremot länder som fortfarande ger stöd till islamistiska grupper i Idlib-provinsen och andra delar av västra Syrien. Dessutom kontrollerar Turkiet en bit av Syrien norr om Aleppo som de ockuperat.

Turkiet är uttalade motståndare till YPG/YPJ och därmed också till hela SDF. Detta då kurdiska PKK stöder YPG/YPJ och omvänt. PKK kämpar för kurdiskt självstyre i Turkiet.

Islamiska Staten behärskar dock fortfarande nedre delan av Eufratdalen mot och in i Irak samt öknen väst därom.

Assad har stöd från framförallt Ryssland och man behålla kontrollen över Damaskus och Medelhavskusten främst på grund av det stödet. Med hjälp av libanesiska Hizbollah håller de också gränstrakterna mot Libanon och områdena mellan Damaskus och Medelhavskusten i provinserna Homs och Hama samt mellan Damaskus och Aleppo inklusive Aleppo (förutom en liten bit som kontrolleras av kurdisk milis).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements