Svenskägd båt med rasister stoppad av fiskare

Svensken Thomas Egerström som äger ett privat säkerhetsföretag i Storbritannien hyr för sin del ut ett fartyg åt europeiska rasister som rent fysiskt vill stoppa flyktingar från att fly från fattigdomen i Afrika. Rasisterna har fått en mängd problem på vägen. Bland annat saknade besättningen giltiga papper vilket ledde till att de arresterades på Cypern:

Som att de blivit fasttagna på Cypern och att flera i besättningen, som kom från Sri Lanka, saknat giltiga papper. Tomas Egerström ska ha varit på båten vid tillfället, och blivit anklagad för att ha förfalskat dokument.

– Det finns information om att han själv ska ha blivit gripen och deporterad från Cypern, men det har vi inte fått bekräftat, säger Joe Mulhall.

Till Dagens ETC säger Tomas Egerström att han nyligen var ombord på C-Star, men att han inte vill berätta några detaljer om var han hoppade av båten eftersom det är privat. Han hann träffa en av Defend Europes medlemmar ombord. De flög till Cypern, för att hoppa på C-Star därifrån, i?stället för att gå på i Italien.

Totalt arresterades nio personer i besättningen, inklusive kaptenen och den tyska andrekaptenen, anklagade för människo­smuggling och förfalskande av dokument. Ombord fanns minst 20 personer från Sri Lanka. Fem personer ur besättningen sökte asyl medan 15 flögs tillbaka till Sri Lanka. Ägaren är alltså inte schweizisk som det står i artikeln från Guardian, utan han är svenska. Det är ju inte helt ovanligt att förväxla dessa två nationaliteter i vissa internationella sammanhang.

Efter problemen på Cypern har fartyget försökt anlöpa Zarzis i Tunisien men stoppades av yrkesfiskare på orten och lokala myndigheter:

But the Zarzis fishermen said the anti-migrant activists were racists.

They vowed not to let the C-Star refuel if it landed and the vessel is now expected to try another Tunisian port on Monday.

”It is the least we can do given what is happening out in the Mediterranean,” Chamseddine Bourassine, head of the local fishermen’s organisation, told AFP news agency. ”Muslims and Africans are dying.”

A port official who asked to remain anonymous said: ”Us let in racists here? Never.”

Förutom att hyra ut fartyg till rasister sysslar Egerström och hans säkerhetsföretag med privatmilitärverksamhet och hyr ut legosoldater till rederier och andra som behöver skydd mot pirater i Adenviken och utanför Somalia.

Egerström själv är dömd för skattebrott i Sverige vilket ledde till att han flyttade till Storbritannien. Han kommer också från en familj som bedrivit tvivelaktiga verksamheter i ett par generationer.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements