En som varit i IS-land är inte med nödvändighet en terrorist

Den som är svensk medborgare och den som har flyktingstatus i Sverige har självklart en rätt att komma tillbaks till Sverige även om den vistats i IS-styrt område i Irak eller Syrien. Långtifrån alla som vistats där kan sägas vara terrorister. Personerna kan vara barn, det kan handla om kvinnor, det kan handla om människor som inte stridit alls. Och har du inte stridit kan du förstås inte vara terrorist.

Inte ens den som stridit är normalt sett en terrorist. Dvs flertalet av de som stridit för IS i Irak eller Syrien är inte terrorister. De är personer som krigat, stridit, för en organisation de flesta som lever i Sverige tycker är vidrig. Men det gör dem inte till terrorister. De är dock med mycket stor sannolikhet, i stort sett helt säkert, reaktionärer, högerextremister, religiösa fanatiker, fundamentalister, jihadister, islamister. Saker många av oss inte tycker är så bra utan snarare vedervärdigt. Men det gör dem inte till terrorister.

En del av de människor som stridit för IS har begått krigsbrott. Kan det bevisas ska de naturligtvis dömas för det. Men de har en rätt att återvända till Sverige.

Att de får återvända till Sverige är naturligtvis inget hån mot de som flytt hit. Att andra som flytt till Sverige, kanske just flytt från IS förändrar ingenting. Även de som har varit med i IS har samma rättigheter som alla andra människor. Vi har flyktingar från båda sidor av kriget i Jugoslavien i Sverige, vi har flyktingar Iran som stöder det tidigare kungadömet som förföljde vänsteraktivister, vi har flyktingar från en mängd olika fraktioner i Libanon osv. Det följer av de mänskliga rättigheterna och asylregler att vi tagit emot dem i Sverige.

Mänskliga rättigheter innebär att alla människor, oavsett vad de har för åsikter ska behandlas lika. Det gäller även religiösa fundamentalister. Därför har även de som levt i IS-land och de som stridit för IS rätt att komma tillbaks till Sverige om de har svenskt medborgarskap eller om de har fått asyl i Sverige. Men har de begått brott och det kan bevisas ska de självklart dömas för detta.

Den som inte förstår att vitsen med mänskliga rättigheter är att alla ska behandlas lika, att alla ska ges en chans, som exempelvis Pardis Manuchehri som skrivit en debattartikel i GP, den personen begår exakt samma misstag som IS-sympatisören som förföljt folk. Det är inte lika allvarligt som IS-sympatisörens förföljelse, inte brottsligt, men det är ändå fel. Intolerant.

Svensk grundlag ger en svensk medborgare ovillkorlig rätt att vistas i Sverige. Att bryta mot grundlagen eller att ändra på grundlagen på den punkten är inte rimligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “En som varit i IS-land är inte med nödvändighet en terrorist”

  1. ”En som varit i IS-land är inte med nödvändighet en terrorist”

    Och frågan är väl egentligen mycket svårare än så. Skulle man försöka sig på en lag stiftning måste denna rimligen vara generell och riktad mot alla ”terrorister”. Någon entydig och av det internationella samfundet fullt accepterad definition av terrorism finns knappast. En lagstiftning skulle både behöva ta ställning till frågan om statsterrorism (aktuellt exempel Assads och Putins bombningar i Syrien) och till den mycketminst sagt komplexa frågan om vad som skiljer en befrielserörelses väpnade kamp mot en förtryckande regim från terrorism.

    Komplexa frågor saknar oftast självklara svar. Populistiska debattörer och politiker hittar alltid lösningarna i enkla svar. Det är här dilemmat finns.

  2. Jag förstår inte riktigt vad din invändning är?

    Den första frågan är naturligtvis bara trams och att betrakta som ”trolleri”. eftersom du mycket väl förstår vad som menas. Land som kontrolleras av IS. Inte en nationalstat.

    Den andra frågan är obegriplig. Det som folk brukar kräva är att de som åkt till territorium (land) kontrollerat av IS inte ska få komma tillbaks. Detta trots att de det in på något sätt kan bevisas i de flesta fall att de ”anslutit sig till IS” eller stridit för IS. Vilket var min invändning och den har du ju knappast nåt emot. En svensk medborgare kan inte utvisas. Fängelse kan det däremot bli, för de brott som personen kan bevisas ha begått.

Kommentarer inaktiverade.