Att fängelser står tomma är ett bra tecken

Att landets högsäkerhetsanstalters säkerhetsbunkar inte används är ett mycket bra tecken. Det betyder nämligen att antalet mycket våldsamma och mycket farliga brottslingar har minskat. Vilket ju är bra. Det bästa vore ju om vi inte behövde den typen av fängelser alls. Det vore ett mycket tydligt tecken på en bättre värld, ett bättre land, ett bättre samhälle.

En annan orsak till den minskade beläggningen i bunkrarna kan vara att högsäkerhetsfängelserna blivit säkrare och svårare att rymma ifrån. Det är det skälet Kriminalvården brukar ange, men sannolikt är verkligheten att det mesta beror på att antalet farliga fångar sjunker i samma takt som antalet fångar totalt. Samhället blir helt enkelt sakta bättre när det gäller brottsligheten.

Det byggdes för 60 fångar i säkerhetsbunkrarna, det var så många farliga och rymningsbenägna fångar det ansåg finnas när det beslutades om platserna. Bunkrarna var färdiga 2009-2010 och har aldrig utnyttjats fullt ut. 2013 fanns där i genomsnitt 29 fångar, förra året genomsnittligt 11. En kraftig minskning med andra ord.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements