Fisken i Nordsjön mår bra

En ikonisk fisk har återvänt till svenska vatten efter 50 års frånvaro. Den har inte synts till på så länge att de flesta tror att den inte hör hemma här.  Men 2015 började den dyka upp och förra året dök den upp i stora mängder. I år finns den återigen i stora mängder. Det handlar om den blåfenade tonfisken som för 7 år sen betraktades som utrotningshotad. Men genom kraftiga kvotminskningar och minskat fiske i Medelhavet där den främst fiskas har beståndet återhämtat sig.

Dessutom har långsiktigt hållbara förvaltningen och det anvarsfulla, miljövänliga och hållbara fisket av sill i Nordsjön, Skagerak och Kattegatt bidragit genom att det numera finns ett stort och stabilt sillbestånd. Ytterligare något som hjälpt till för tonfiskens snabba återkomst är att makrillbeståndet i Nordatlanten inklusive Nordsjön och Skagerak är större än nånsin.

Blåfenad tonfisk

Blåfenad tonfisk

Förra året fotograferades stim med 100-tals tonfiskar av sportfiskare i Skagerak. I år har det på kort tid fångats två tonfiskar av den svenska fiskebåten GG 505 Polar som bifångst i höstfisket på sill. En i onsdags förra veckan, en igår, måndag, eller natten till idag.

Men inte bara de pelagiska fiskbestånden som sill, makrill och skarpsill mår bra i Nordsjön och Skagerak. Det gör också de demersala fiskbestånden, dvs bottenlevande fisk som torsk, rödspätta med mera. Med jakt på säl och skarv kan vi kanske få tillbaka fisken vid kusten också.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Fisken i Nordsjön mår bra”

Kommentarer inaktiverade.