Skjutvapenmord i Limmared

Limmared är en liten bruksort i Tranemo kommun söder om Borås. Där ligger ett stort glasbruk. Antalet anställda på bruket är omkring 500. Befolkningen i Limmared har minskat sen 1960-talet, men minskningen har bromsats av att nyanlända till Sverige fått bostad i ortens gamla miljonprogramsområde. Idag har dock Tranemo kommun bostadsbrist. Det totala antalet invånare i Limmared är idag cirka 1 400 och i Tranemo kommun cirka 11 000.

Arbetslösheten i Tranemo kommun är låg, 4,7%, vilket ska jämföras med Sverigesnittet på 7,6% (2016). Förvärvsfrekvensen är 84%, vilket är ungefär 6% högre än för Sverige i snitt. Medelinkomsten är ungefär samma som medelinkomsten i Sverige. Tranemo kommun är med andra ord en kommun med låg sannolikhet för allvarligare och mer omfattande sociala problem som exempelvis organiserad brottslighet. I grannkommunen Svenljunga finns dock en avdelning av Red Devils MC, en klubb som ingår i Hells Angels-sfären så helt oberört av kriminella nätverk är inte området. Dessutom är det nära till Borås där det finns flera kriminella nätverk med centrum i stadsdelar som Norrby, Hässleholmen och Hulta. En koppling mellan dessa och personer Limmared är inte helt otänkbart. Det har också tidigare förekommit skjutningar i Tranemo kommun.

Kanske hade den man som skjutits ihjäl i sin lägenhet i Limmared sådan kopplingar, kanske inte. Mannen som gick under namnet Mohammed Kitta bodde tillsammans med två andra personer. Han förekommer i Lexbase så han har dömts för brott.

Den skjutne mannen hittades i sin egen lägenhet, troligtvis av någon av de som han delar bostad med. Han fördes till sjukhus med privat bil och var då fortfarande vid liv. Han flyttades senare till ett annat sjukhus med helikopter men hans livs gick inte att rädda. Han ska ha skjutits av några maskerade personer som klättrade in via balkongen. Gärningsmännen sågs därefter lämna platsen till fots men de hade väl sannolikt en mc eller en bil parkerad i närheten.

Även på andra håll i Västsverige sköts det under lördagskvällen och natten till söndagen. I Brastad innanför Lysekil ledde fyllebråk till skottlossning med en skadad och i Mölndal sköt några personer på moped mot en lägenhet på Åby allé. Det senare bör sannolikt vara en gängrelaterad skjutning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements