Uppdrag Granskning är för sent ute när det gäller gangsterkriget i Biskopsgården

På fem år har 30 människor enligt Uppdrag Granskning mördats i gängkrigets Göteborg. I verkligheten är det 37 personer som mördats i gängvåld sen 2013. Uppdrag Granskning verkar medvetet ha valt att blunda för gängmord som inte ägt rum i förorter eller inte enkelt kan kopplas till nåt så kallat förortsgäng liksom de mord som kan kopplas till miljöerna kring Hells Angels och Bandidos. På det sättet får de ner antalet mord men skapar också en skev bild av hur gängvåldet faktiskt ser ut. Det blir för stort fokus på förorter.

I två program har Uppdrag granskning tänkt att kartlägga männen bakom gängkriminaliteten i Biskopsgården, en stadsdel som nästan 15 av morden har koppling till. De väljer att koppla morden till en stadsdel, men samtidigt kan cirka 10 av morden som ägt rum också kopplas till Landvetterrånet.

En liten grupp unga män i Biskopsgården har enligt Uppdrag Granskning tillsammans lagförts för hundratals brott. Det handlar om narkotika, vapen och mord.

– De har varit och frågat mig om hjälp. Så är det. Många av de namnen som figurerar där har jag lämnat till stadsdelen när de var 13 år, 14 år, 15 år, säger fotbollstränaren Héctor Valeria som känner igen samtliga namn i kartläggningen.

Uppdrag gransknings Lina Makboul och Henrik Bergsten menar att samhället står handfallet trots att varningslamporna blinkat ilsket i decennier.

Problemet med granskningen är att den kommer fler år för sent. De flesta som berörts av gängkriget i Biskopsgården är döda eller i fängelse. En kvarvarande fri ledarfigur, Eddie Jobe, har lämnat Biskopsgården och haschlangningen där för att istället ägna sig åt andra affärer som i nuläget dock anses vara inom lagens råmärken.

Antalet skjutningar i Göteborg har dessutom minskat mycket kraftigt sen förra året och de har minskat stabilt sen 2013. Uppenbarligen är samhället inte helt handfallet. Det tycks mig som om Uppdrag Granskning har fel och deras undersökning av gängkriget känns ärligt sagt lite senkommen och delvis inaktuell.

För den som vill veta mer om gängkrigen i Göteborg så har jag skrivit en lång rad artiklar om Biskopsgården, Tynnered, Bergsjön, Backa, Hammarkullen, Gårdsten, Majorna.

Några exempel:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements