Uppdrag Granskning ljuger om statistiken och verkligheten

När Uppdrag Granskning gör gällande att gängvåld lett till att 30 människor mördats de senaste 5 åren är det inte en korrekt uppgift. Det är faktiskt uppemot 37 människor som dödats i gängvåld sen 2013. (det finns också nån enstaka skjutning som inte är gängrelaterad, men å andra sidan finns det också gängrelaterade knivmord). Men Uppdrag Granskning har räknat bort gängrelaterade mord kopplade till miljöerna runt Hells Angels och Bandidos samt gängrelaterade mord i Göteborgs innerstad. På det sättet kan de framställa det som om våldet enbart har med förortsungdomar och barn till invandrare att göra. De kan skapa en falsk bild av hur hela bilden av gängvåldet ser ut. En i viss mån rasistisk bild.

Att 25 av de 30 mord som kan kopplas till olika förortsnätverk är olösta är dock sant. Men några av dessa mord kan inte lösas då de misstänkta för dem har blivit mördade. De morden kan sägas vara tekniskt lösta, men kommer aldrig att hamna i rätten. Att kalla dem olösta är dock orimligt. Dessutom är det inte helt säkert att alla mord som brukar kopplas till en konflikt i Biskopsgården egentligen har en koppling till gängen där. Det kan finnas andra förklaringar till flera av morden. Genom att Uppdrag Granskning inte tar upp dessa alternativa förklaringar ger de också en skev bild av verkligheten.

För den som vill veta mer om gängkrigen i Göteborg så har jag skrivit en lång rad artiklar om Biskopsgården, Tynnered, Bergsjön, Backa, Hammarkullen, Gårdsten och Majorna.

Sen är det ju så att utvecklingen redan vänt. Att hävda motsatsen som Uppdrag Granskning gör är att förfalska verkligheten.

Här nedan finns ett antal artiklar att läsa för den som vill veta vilka det är som döljer sig bakom Uppdrag Granskning prat om en kärna på 20 unga män i Biskopsgården. Dessutom är de som utgör kärnan i andra kriminella nätverka också medtagna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Uppdrag Granskning ljuger om statistiken och verkligheten”

Kommentarer inaktiverade.