Omfattande åtal efter digitala bedrägerier

Åtta personer har åtalats misstänkta för att ha lurat flera företag och banker på över 40 miljoner kronor. Åtalet är resultat av det första ärendet som prioriterats nationellt efter omorganisationen av polisen.

Under slutet av 2015 observerade polisen i region Syd en brottslighet som innebar att e-post innehållande en skadlig kod skickades till kartlagda personer inom ett företag eller på en myndighet. Koden hade till uppgift att ta sig in i företagens huvudserver för att ge gärningsmannen information som sedan kunde användas för att lura till sig kapitalvaror eller för att ändra på bankgiroutbetalningar så att pengar som skulle gått till företagens leverantörer istället hamnade på deras olika bolags konton.

Polisen konstaterade att det handlade om omfattande brottslighet som pågick I mars 2016 tog den nationella operativa ledningsgruppen ett beslut om det första nationellt prioriterade ärendet i den nya polismyndigheten.

– Det här visar styrkan med att vi numera är en polis. Region Syd fick det nationella samordningsansvaret men samtliga regioner i Sverige har bidragit med utredare och Nationella operativa avdelningen (NOA) med bland annat spetskompetens inom IT-brottslighet, säger Jarl Holmström biträdande regionpolischef i Syd, i ett pressmeddelande.

Efter omfattande spaningsinsatser slog polisen till mot ett antal misstänkta i oktober 2016 och ett avancerat utredningsarbete tog vid. Ett femtiotal medarbetare inom polisen har jobbat fokuserat med ärendet, som går under namnet Homoki. Som mest har 13 åklagare varit igång samtidigt runt om i Sverige och samtliga polisregioner har bidragit med utredare. Minst 1 930 grova dataintrång från datorer och servrar har verifierats. 420 brottsoffer och målsägare identifierades.

Redan tidigare har tre personer dömts för grovt penningtvättsbrott mot Swedbank och nu är det dags för nästa del i ärendet. Måndagen den 18 september åtalades åtta personer, Elias Abadi, Krzysztof Holm, Gert Christer Hylén, Michal Kedzierski, Kacper Kedzierski, Dominik Suminski, Andre Wehner, Christoffer Wilteus och Mikael Åhlund, vid Malmö Tingsrätt. De är bland annat är misstänkta för grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. Åtalet omfattar 60 åtalspunkter och bland målsägarna finns emellan 600 och 770 organisationer, företag och banker såsom Sverigedemokraterna, ABB, Atea, Gekås, Ikano bank, Klarna, Swedbank, Resurs Bank och Svea Ekonomi. Den sammanlagda summan för bedrägerierna handlar om mer än 40 miljoner kronor.

– Homoki visar att svensk polis har förmåga och kompetens att utreda den här typen av omfattande brottslighet när vi tillsätter resurser, säger Stefan Larsson som är utredningsledare och koordinator för nationell seriebrottslighet, i ett pressmeddelande.

– Men vi har också haft mycket god hjälp av polsk polis, andra myndigheter bland annat Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), olika säkerhetsföretag samt målsägarna. Banker och företag har varit uppmärksamma och samarbetat med oss vid misstanke om brott, med bankernas hjälp lyckades 17 miljoner kronor stoppas. Utan deras medverkan och utan att samverka med andra aktörer hade vi inte nått framgång.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements