Polisen är inte orsak till att nazister försvinner från gatorna

I en debattartikel i GP skriver Anders Jeppsson, läkare och antropolog i Lund om nazister. Inlägget är från en man som tror han vet något men i själva verket har noll koll. Nazisterna försvann från Lunds gator efter några svåra år på 1990-talet. Så långt har han rätt. De tröttnade säkert men inte av de anledningar Jeppsson tror.

Avlägsna fotbollsplaner och polisen har inte med saken att göra. Nazisterna har dessutom därefter återkommit med jämna mellanrum till Lund och genomfört marscher (med stora problem). Polisen har inte lyckats bättre i Lund än i Göteborg. För det hela har inte med polisen att göra. Jeppsson har noll koll.

I Lund tröttnade nazisterna och försvann därför att de möttes av hårt folkligt motstånd, med motdemonstrationer och andra antifascistiska aktioner. Det blev för jobbigt och svårt att som nazist uppträda öppet.

Även i Göteborg så dök nazisterna ofta upp på 1980-talet och början av 1990-talet. De lyckades aldrig genomföra nån demonstration. Därefter har de dykt upp med jämna mellanrum, precis som i Lund. Men de senaste 10 åren har nazister lyst med sin frånvaro i Göteborg vilket Jeppsson förstås har noll kunskap om. Detta fram till i år. Att nazisterna försvann i Göteborg berodde på folkligt motstånd. Nazisterna fick aldrig vara ifred. Motdemonstrationer och störda möten liksom annan antifascistisk aktivitet var det som tvingade bort nazisterna från gatorna.

I år har de försökt genomföra torgmöten, vilket i huvudsak misslyckats, och lyckats genomföra en demonstration och tänker den 30 september genomföra en till. Debba gång med polisens tillstånd. Nazisterna räknar med att vara 1 000 personer. Antalet motdemonstranter, antinazister och antifascister beräknas bli omkring 10 000. Betydligt fler med andra ord. En trolig utveckling av det hela är att nazisterna inte kan genomföra sin marsch utan polisen får sannolikt bussa iväg nazisterna för att rädda och skydda dem.

Den gångna vintern har nazisterna dessutom sprängt två bomber och lagt ut en till som dock inte exploderade. En man skadades allvarligt i ett av bombdåden. Tre nazister har dömts i tingsrätten för de aktuella brotten men domen har överklagats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements