Flitiga bombtillverkare i Sala

I slutet av augusti kom en 35-årig man till sjukhuset i Sala med skador som orsakats av klorgas. Snabbt uppstod misstankar om att mannen sysslat med bombtillverkning och en husrannsakan genomfördes i mannens lägenhet.

Vid husrannsakan hittades rester av en hemmagjord bomb:

– Vi har hittat spår av vad vi tror är rester av en hemmagjord bomb. Salabon är misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse och fynden har tagits i beslag, säger Peter Danielsson till Sala Allehanda.

Vid husrannsakan i mannens bostad påträffades även narkotika.

Vad mannen i 35-årsåldern skulle använda den hemmagjorda bomben till är oklart. Han har inte kunnat förhöras av polisen på grund av sina skador, skriver tidningen.

Polisen har kontaktat Säpo – som har uppgett att det inte finns några kopplingar till terrorism. Men polisen tror att det kan finnas fler inblandade och man hoppas kunna förhöra den skadade mannen inom de närmsta dagarna.

Enligt Sala Allehanda är mannen känd för polisen sedan tidigare – dock inte för den här typen av brottslighet.

Igår kväll antändes en annan hemmagjord bomb i en lägenhet i Sala. Den andra hemmagjorda bomben på kort tid i den lilla orten. Lägenhetsinnehavaren, en man i 31-årsåldern, misstänks för allmänfarlig vårdslöshet. Han larmade själv om rökutveckling och brand i sin lägenhet. Inget förstördes vid händelsen. Mannen är känd av polisen sen tidigare.

Det är inte bara i Sala som hemmagjord bomber tillverkats och exploderat på senare tid. Förra veckan exploderade en lägenhet på Närlundavägen i Helsingborg. Det hela rubriceras som en explosionsartad lägenhetsbrand och en person dog, lägenhetsinnehavaren Stefan Bengtsson, en tidigare ostraffad man utan kopplingar till brottslighet. Brottet som utreds är allmänfarlig ödeläggelse.

Samtidigt är det välkänt att de enda som använt hemmagjorda bomber i närliggande tid är de tre bombnazisterna i Göteborg som just dömts till fängelse för två bombattentat och frikänts från ett tredje. Det är också välkänt att nazisterna är relativt många i Bergslagen där Sala ligger och Helsingborg är historiskt känt för att husera högerextremister.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements