Den osannolika historien om ett kommande nazistfiasko i Göteborg

Nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) sökte polistillstånd för en demonstration i Göteborg. Anledningen är förstås att de vill provocera i Sveriges mest vänstervridna stad där stödet för fascister som Sverigedemokraterna och för nazister är extremt lågt. De ville gå längs med Avenyn samma helg som Bokmässan, lördagen den 30 september, men Götaplatsen var redan upptagen så där fick de inget tillstånd. Istället räknade polisen ut en annan väg.

Under perioden när polisen funderade hade de kontakter med vänsteraktivister, judiska församlingen, spårvägen, Västtrafik, fotbollsklubben GAIS, Bokmässan och säkert många andra. De kom upp med ett förslag och gav nazisterna tillstånd att gå från Skånegatan invid Bokmässan till Gustaf Adolfs Torg. Samling klockan 12:00, avmarsch 13:00.

Judiska församlingen blev vansinniga då nazistmarschen skulle gå ganska nära synagogan, dock inte förbi som en del fått för sig, på en av deras största helger, Jom Kippur. Polisen hade ingen aning om att det var Jom Kippur då Judiska församlingen inte sagt ett ord om detta i sina kontakter med polisen. Judiska församlingen överklagade till Förvaltningsrätten. Bokmässan som tillåtit nazister inne på Bokmässan ville inte ha nazister utanför bokmässan och överklagade också till Förvaltningsrätten (ett mycket stor mått av dubbelmoral där, de tar gärna emot de mer välkammade nazisternas pengar men vill inte se deras stormtrupper). Halva Göteborg blev vansinniga på polisen som fick en fruktansvärd massa kritik för att de gav nazisterna demonstrationstillstånd trots att de bara följde svensk lag.

Förvaltningsrätten beslutade att flytta samlingsplatsen några hundra meter från Bokmässan norrut längs Skånegatan samt att nazisterna inte fick gå länge än till Gamla Ullevi. Där börjar GAIS spela match klockan 17:00 och nazisterna ska ha sitt möte till 16:00. Förvaltningsrätten hade ingen aning om att GAIS hade hemmamatch. Det hade dock polisen i Göteborg men de meddelade uppenbarligen inte detta till Förvaltningsrätten. GAIS överklagade Förvaltningsrättens beslut.

Nazisterna som blev skitsura för att de inte fick gå hela vägen som de ursprungligen fått tillstånd för har å sin sida begärt inhibering av förvaltningsrättens beslut samt överklagat beslutet till Kammarrätten.

Summan av kardemumman är att inge vet hur nazisterna ska gå, polisen får jobba oändligt många timmar övertid. Risken för bråk mellan GAIS vänstervridna supportrar och nazisterna är enorm om de får gå dit. Nazisterna har sagt att de tänker skita i förvaltningsrätten beslut och försöka gå till Gustaf Adolfs Torg ändå. Risken för totalkaos och jätteproblem är i det läget enorma. Kaoset är totalt.

Nazisterna går samtidigt mot ett stort fiasko. De kommer att vara några hundra, max tusen. Kanske börjar de slåss mot polisen. Göteborg och göteborgarna hatar dem och vill inte se dem i stan. Vi kommer att vara 10 000 eller fler. Vi samlas på Heden klockan 11:00.

Vi som hatar nazisterna kan låta polisen ta hand om dem. Därför ska vi också lämna dem i fred och inte avleda polisen uppmärksamhet. Låt polisen fokusera på de verkliga brottslingarna. Nazisterna. Polisen utreder nu också om det begåtts brott vid förra nazistdemonstrationen i Göteborg. Det är så de brukar göra. Brott utreds i efterhand med hjälp av filmer.

Läs också: Alla demonstrationer är lagliga och tillåtnaAlla nazistdemonstrationer måste mötas av motaktioner

Tack till Gerd Pettersson för uppslaget till och vinklingen i detta inlägg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Den osannolika historien om ett kommande nazistfiasko i Göteborg”

 1. Va snackar du om? GAIS vänster vridna?
  Finns säkert ett få ”Vänster vridna” Men jag som GAISare i 25 år VET att de finns ännu fler Höger och Högerextrema inom supportrarna. Problemet är inte att NMR avslutar utanför Ullevi dom är inga problem, dom kör sin grej. Utan det är dom som med största sannolikhet slänger glasflaskor,gatu stenar och liknande. Kalla dom gärna AFA

  1. Snälla grabben. Du har inte koll. Jag känner personligen en av de högervridna GAIS-supportrarna, Monstret kallad. Vi jobbade ihop i många år. Men jag känner många fler vänstervridna och det är välkänt på de flesta industrier i Göteborg att Gais är vänsterfolkets lag, IFK sossarnas och ÖIS högerns. Men självklart finns det vänsterfolk som håller på ÖIS och IFK samt högerfolk som håller på GAIS.

   Du kanske också missade händelsen för några år sen när GM och Black Army slogs på läktarna. Flertalet medlemmar i GM som slog var då också medlemmar i Revolutionära Fronten och AFA. När vi har vänsterdemonstrationer samma dag som GAIS matcher har vi alltid en massa folk med grönsvarta halsdukar i demonstrationerna. En av de huvudansvariga för demonstrationen klockan 11:00 på Heden är fanatisk Gaisare och går på alla matcher. Så jag tror nog det är du som har dålig koll.

   Själv håller jag förstås på GAIS. Och har gjort i mer än 40 år.

   1. Minns de mkt väl, för jag var där. Jag har själv stått många år i GAIS klacken, bredvid Kenneth (Sångare i Storm WP band) Och hans kompisar också GAISare. Och är de som du säger, så tar jag givetvis avstånd från alla Vänster patrask oavsett om det är Supportrar eller annat folk

    1. Jag känner fler av dem som då tillhörde GM personligen. De var också medlemmar i AFA eller Revolutionära Fronten. Sådana kopplingar finns idag också. Som du ser är det lite blandat. Vi har helt enkelt rätt båda två.

Kommentarer inaktiverade.