Vad som hände lördag den 30 september 2017 i Göteborg

KL 11:00. 
10 000 antifascister samlas på Heden. Den största enskilda manifestationen mot nazisterna.

Kl 12.05
Polisen för nu en dialog med dem som samlas för att delta i Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) demonstration och som samlats vid ICA Maxi (Grafiska vägen) längst söderut i Krokslätt, Göteborg. Det antifascistiska massmötet på Heden pågår fortfarande. Fredligt, vänligt, massivt och värdigt.

Cirka 12:30
Mötet och talen på Heden avslutas men de flesta mötesdeltagare stannar kvar på platsen och rör sig mot Sten Sturegatan och polisens avspärrningar.

Kl 12.37
Ett fåtal personer har försökt ta sig igenom polisens avspärrningar in på det avstängda området runt nazisternas demonstrationsväg, men har hindrats av polis. Det har skett på lite olika platser men inte på Heden där flertalet antifascister befinner sig.

Kl 12.40
Nazisterna, Nordiska Motståndsrörelsen har börjat röra sig mot samlingsplatsen vid Sten Sturegatan där deras demonstration är tänkt att starta.

Kl 12.45
Ett 20-tal personer har omhändertagits eller avvisats av polis. Bland annat har tre personer omhändertagits vid Stora Nygatan där synagogan ligger. Två av personerna bar på pyroteknik.

Kl 12.52
En person har gripits av polis anslutning till det område polisen enligt Polislagen 24 § spärrat av i centrala Göteborg. Personen flög med drönare och misstänks för brott mot luftfartsförordningen.

Kl 13.00
De som ska delta i nazisternas demonstration fortsätter att gå mot samlingsplatsen vid Sten Sturegatan. De följer den väg som polisen har anvisat till samlingsplatsen.

Kl 13.26
De som var på väg till samlingsplatsen vid Sten Sturegatan för att delta i NMR:s allmänna sammankomst har stannat på väg till samlingsplatsen då de inte följde den väg som anvisades av polisen. Nazisterna befinner sig nu på Gårda, vid ICA Focus.

Kl 13.49
Polisen tillför nu mer resurser, bland annat flera ridande poliser, till en plats vid Fabriksgatan och Örgrytevägen. De som var på väg till samlingsplatsen vid Sten Sturegatan för att delta i NMR:s demonstration finns kvar på Gårda vid Focus. De har inte fortsatt att gå mot den beslutade samlingsplatsen vid Sten Sturegatan.

13.49
Polisen lämnar Heden. De upphäver PL 24 och antifascister kan fritt gå in i det tidigare avspärrade området. Nazisternas tidigare samlingsplats vid Scandinavium övertas av antifascister.

Kl 13.54
Flera personer ur NMR har gripits av polis misstänkta för våldsamt upplopp på Fabriksgatan vid Focus på Gårda.

Kl 14.09
En polis har skadats lindrigt av nazistvåld vid Fabriksgatan. Stökigt bland de antifascister som befinner sig vid Liseberg.

Kl 14.22
Polisen har beslutat att spärra av ett större område på Gårda enligt Polislagen § 24 i anslutning till Fabriksgatan och Örgrytemotet. Tågtrafiken kommer tills vidare inte att stanna vid Lisebergs station utan passera förbi.

Kl 14.42
Polisen har tillgång till bussar på platsen för PL24-området vid Fabriksgatan-Örgrytemotet, att använda för transporter i samband med gripanden och omhändertaganden.

Kring 15.00
De flesta antifascister lämnar Heden.

Kl 15.28
Polisen har under eftermiddagen utökat PL24-området vid Fabriksgatan-Örgrytemotet för att underlätta polisens arbete på platsen. Ett antal personer har då flyttat sig över till andra sidan Mölndalsån. Polisen har i nuläget inga uppgifter om skadade personer, utöver den polis som tidigare under dagen skadades lindrigt.

Kl 15.57
Tillståndet för NMR:s tillståndsgivna demonstration, enligt kammarrättens beslut, löpte ut kl. 15.00. De som hade för avsikt att delta i sammankomsten tog sig inte till den beslutade samlingsplatsen vid Sten Sturegatan utan deltagarna stannade vid Fabriksgatan-Örgrytevägen. I samband med våldsamt upplopp på platsen greps 23 misstänkta, varav en försattes på fri fot då personen är under 15 år.

Kl 16.05
Ytterligare sju personer har enligt uppgifter från polisen gripits av polis under dagen.

Kl 16.30

Under dagen har polisen hittills gripit 29 personer och omhändertagit 21 personer. Flertalet av dem nazister.

Kl 16.36
Ytterligare ett våldsamt upplopp bland nazisterna. De angrep bland annat journalister och fotografer. En person har skadats i samband med det våldsamma upploppet och förts till sjukhus med ambulans.

Kl 16.47
Polisens avspärrningar i centrala Göteborg är nu helt borttagna, förutom vid PL24-området på Gårda vid Fabriksgatan och Örgrytemotet (utanför Focus).

Kl 17.21
Personerna som befann sig i PL24-området vid Fabriksgatan-Örgrytemotet vid Focus på Gårda har nu lämnat platsen. PL24-området upphävs och polisen tar bort avspärrningarna.

Kl 18.26
Under dagen är totalt 29 omhändertagna av polis enligt Polislagen § 13.

Därutöver har polisen gripit totalt 35 misstänkta med följande rubriceringar:

  • 4 förberedelse grov misshandel – anhållna
  • 22 Våldsamt upplopp
  • 4 Våldsamt motstånd
  • 3 Försök till våld mot tjänsteman
  • 1 Brott mot luftfartsförordningen
  • 1 Brott mot vapenlagen

Alla uppgifter om gripna, misstänkta och omhändertagna är enligt polisen preliminära och kan komma att ändras. Majoriteten av de gripna och omhändertagna är nazister. Samtliga som gripits som misstänkta för våldsamt upplopp är nazister.

I nazisternas möte deltog cirka 400 personer. Totalt har 20 000 människor deltagit i olika antifascistiska aktiviteter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Vad som hände lördag den 30 september 2017 i Göteborg”

Kommentarer inaktiverade.