Åtal för dubbelmord i Kista

Den 8 mars mördades två män i en bil i Kista. De satt i bilens framsäten och sköts med tre skott var. Den misstänkte mannen färdades som passagerare i bilens baksäte. En man i 20-årsåldern och en man vid namn Merhawi Aregai var de som sköts ihjäl. Den senare var vid tillfället känd som en av ledarna i det kriminella gänget Lejonen men hade vid tillfället blivit osams med sina gamla vänner.

Redan den 11 mars häktades den misstänkte, Lanko Aziz, i sin frånvaro. Två dagar senare greps han i Danmark. Även den misstänkte anses ha tillhört Lejonen men var efter en intern konflikt i luven på Merhawi Aregai.

Bland annat anses Aregai ha lurat en man, en tidigare vän och allierad, in i en fälla i Fagersjö i södra Stockholm. Själv utsattes han för ett mordförsök redan i december 2016 och flyttade därefter runt på olika hotell ihop med några vänner. Deras dåliga uppförande ledde dock till att de blev svartlistade av Elite Hotels.

Nu är det dags för åtal för dubbelmordet. Förutom dubbelmordet åtalas Lanko Aziz även för försök till grov utpressning i februari 2017.

– Polisen har gjort en gedigen och bra utredning där de använt sin arbetsmetod för grova brott. Redan de första dagarna lade de ner stora resurser, vilket ledde till att den nu misstänkte mannen kunde gripas. Nästan 600 förhör har hållits och det är bra att vi kommer till åtal i ett mordärende i gängmiljö, säger kammaråklagare Alexandra Bittner vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

Den grova utpressningen handlar om att han hotat en bilfirma i Sollentuna och kastat en handgranat mot lokalen för att få ägaren att betala 700 000 kronor.

Så sent som för några veckor sedan dömdes Lanko Aziz för grovt bokföringsbrott till ett års fängelse.Sedan tidigare är 30-åringen också dömd för narkotikabrott och vapenbrott. Han har tidigare också bedrivit resebyråverksamhet under firmabeteckningen Kista Travel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements