Loomis-rånet i Umeå

Del 23 av 25 i serien Kända svenska rån

Den 24 maj 2009, en söndagsmorgon, genomfördes ett rånförsök mot Loomis värdedepå i Umeå. Själva rånförsöket genomfördes av fyra män från Stockholm men många fler bör ha hjälpt till, minst tre medhjälpare är kända men däremot är det inte känt vilka de var.

På morgonen ungefär klockan kvart i nio kom två väktare till Loomisdepån för att förbereda en sedeltransport. Två manliga väktare kom en kvart senare med en värdetransportbil som de skulle frakta sedelbuntar i till olika företag i Umeåområdet. När sedelbuntarna var klara för lastning 5 minuter i halv tio backades värdetransportbilen in i omlastningsrummet.

Analys av mobiltelefontrafik visar att i det ögonblicket ringde en okänd person till en av de senare dömda rånarna. Telefonsamtalet innebar starten av själva rånet. Dessutom startade den okände med ett mobilsamtal en avledningsmanöver där två män satte eld på en bil vid polishuset och försvann på motorcykel.

De fyra tungt beväpnade rånarna kom till värdedepån i två bilar. Iklädda rånarluvor och beväpnade med automatvapen sprängde de dörren till depån vilket hördes över hela stadsdelen Haga i Umeå. När sprängladdningen som satts vid dörrlåset exploderar. Samtidigt ingrep dock polisen som hade omringat värdedepån efter att de fått ett tips om rånet. Polisen hade faktiskt fått två tips om namn och dessa personer, Mikael Rönnkvist (kallad Joakim Bergqvist i Fokus) och en till, hade också stoppats för trafikkontroll på E4 en månad före rånet.

Personal i den nationella insatsstyrkan på plats i Hagaskolan i Umeå som låg tvärsöver E4:an i förhållande till Loomis värdedepå. Därifrån sköt en av prickskyttarna. Alla kulor som träffade någon, totalt nio skott, träffade en och samma rånare som blev allvarligt skadad men överlevde mot alla odds. Han vårdades i flera veckor på sjukhus. En polishund som angrep den skjutne mannen sköts också ihjäl. Kulorna nådde både en närliggande villa och en bil med civila passagerare. Föraren av bilen var övertygad om att det var poliserna som hade skjutit mot honom, inte rånarna. Total sköt poliserna fler än 70 skott. Ett skjutande som verkar helt och totalt onödigt och överdrivet.

Samtidigt som rånet antändes en minibuss på polishusets garageuppfart. En motorcykel antändes utanför en gymnasieskola. Två män tros ha tänt eld på bussen, flytt på motorcykeln och sedan satt fyr även på den. Det är fortfarande okänt vilka de två männen var.

Alla fyra rånare greps av polisen och en person greps senare som misstänkt för att vara medhjälpare. Den som var misstänkt för medhjälp frikändes i rättegången. Åtalet gällde också försök till mord på poliser vilket naturligtvis var orimligt

Domarna blev 6 år och och 9 månader för Mikael Rönnkvist, 43 år gammal vid rånförsöket, 6 år vardera för Rikard Andersson (38-år vid rånet, då en känd kampsportare) och en 47-årig man (Stefan Enström), samt fängelse i 5 år och 4 månader för en 33-åring (Martin Löfgren, den man som träffades av nio skott). Åtalet för mord ogillades av tingsrätten då inget sånt planerats. Alla de dömda var även vid tidigare tillfällen dömda för grova brott.

Stefan Enström, från Nykvarn i Södertälje, var tidigare dömd för bland annat det stora rånet i Älvdalen 1994 och har även senare dömts för andra brott. Mikael Rönnkvist var bland annat dömd 2001 för ett rån i Norge och dämdes under 1990-talet för flera rån.

Försök till grovt rån gav normalt fängelse på omkring 4 år vid denna tid vilket gör att straffen kan betraktas som hårda. Straffen blev hårda då rätten ansåg att det handlade om noggrann planering och tung beväpning.

Sju poliser begärde skadestånd på 100 000 kronor för kränkning och fyra av dem fick 25 000 vardera. De fyra Loomis-anställda begärde 30 000 kronor för kränkning men tilldömdes 10 000 vardera. Det förefaller onekligen något märkligt att polisen som startade eldstriden fick skadestånd. Om polisen inte hade börjat skjuta hade knappast rånarna heller skjutit. De hade väl sannolikt istället gett upp med en gång, vilket också var vad som hände så fort de fick möjlighet att ge upp.

Det finns också många märkligheter kring rånförsöket i Umeå. Trots att polisen kände till att rånet skulle ske hade personalen på Loomis inte blivit informerad. Polisen valde att ingripa på ett sätt som skapade stora risker för oskyldiga att bli träffade av skott och det får nog betraktas som en ren tur att så inte skedde. Att polisen inte ingrep mot de misstänkta innan de satte rånet i verket är också märkligt:

Internutredningarna som följer på det här, där man ska granska vad poliserna gjorde, de lades ner tre veckor efter händelsen. Det var två utredningar. Den ena handlade om skjutningar mot Magnus och den andra om den kula som passerade genom en bil som kom åkande på E4:an med två personer sittande i fram. Kulan passerade genom de två fönstren i bak.

När dessa båda utredningar läggs ner är den tekniska utredningen fortfarande inte klar och inget förhör har genomförts med någon av de inblandade. Internutredningen utgår istället helt ifrån vad de här poliserna har skrivit i pm. Fyra av dessa pm har identiska stycken som inledningar…

Som vanligt tar dessa internutredningar fasta på vad som händer när allt är igång. Inte på hur situationen kunde uppstå. Alltså, inte ett ord om hur hela situationen enkelt kunde ha undvikits, om polischeferna och befälen som var inblandade hade följt polislagens direktiv om att i första hand förebygga och förhindra brott.

– Det var ju mer tur än skicklighet att ingen dog, säger Magnus. För dom hade ju uppenbarligen inte alls rekat så noga som vi hade gjort. Hade dom gjort det så hade rimligen en del av deras kulor inte hamnat i villor en bit därifrån och farit iväg upp över den trafikerade E4:an. Men nu dog ingen och därmed har man kommit fram till att allt var i sin ordning.

Polisen visste ju vilka det var som planerade att utföra rånet och det hade därmed varit lätt att avbryta planerna i förväg.

Den skjutne mannen är intervjuad i Magasinet Paragraf (där han kallas Magnus) såväl som i boken Svenska rånare av Anders Adali och Theodor Lundgren där han kallas Joakim.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Köp boken Svenska rånare från Adlibris

Köp boken Svenska rånare från Bokus

Series Navigation<< Bröndbyrånet 2008Älvdalsrånet >>
Advertisements