Förvånansvärt blekt om IT-företag i ETC

ETC har granskat de stora IT-företagen. Säger de. Men det är en förvånansvärt blek granskning. Att bara konstatera att företagen expanderat och grundarna tjänat stora pengar är liksom ingen granskning. Att företagen i vissa fall är väldigt stora är dessutom ingen nyhet, men att Amazon expanderat in i andra branscher såsom exempelvis livsmedelshandel vi butik är förstås ganska intressant även om det inte är direkt överraskande.

Vad som också är märkligt är att några av de dominerande IT-företagen inte nämns alls. Jag tänker då främst på Microsoft men också på, E-bay, Netflix, Salesforce, WordPress (cirka 15% av världens webbsajter använder wordpress) och Verizon (Yahoo, Flickr, Tumblr med mera). Förutom dessa företag som dominerar vår del av världen så finns det enorma kinesiska företag som Alibaba Group, Baidu, Tencent och JD, stora indiska företag som Flipkart och ryska företag som VK och Yandex. Vidare har vi koreanska, japanska och taiwanesiska jättar som Samsung, Foxconn, Hitachi, Huawei och Sony för att nämna några. Kanske är de US-amerikanska bolagens dominans inte så stor som vi i Sverige gärna tror genom vår extrema USA-fokusering.

Dessutom är det hela något historielöst. I IT-branschen har det alltid funnits företag som dominerat på ett eller annat sätt. Först var det IBM som dominerade i årtionden, sen har vi Microsoft som nu hört till de dominerande företagen hur länge som helst liksom Apple. På Internet var det företag som Netscape, Yahoo och Altavista som dominerade till en början men nu är det istället företag som Google (Alphabet Inc), facebook och Amazon. Att några få företag dominerar och har stora muskler i IT-branschen är inget nytt men det är heller inget nytt att de efter en tid förlorar sin dominerande position.

Det hände med IBM, det hände med Yahoo och på telefonsidan med Ericsson och Nokia. Det kommer också att hända med dagens giganter.

Antal anställda i IT-företag (2016)

Foxconn, 727 000
IBM, 414 000
Amazon, 341 000 (269 000 enligt andra uppgifter)
Samsung, 325 000
Hitachi, 304 000
Panasonic, 258 000
Hewlett-Packard, 195 000
Huawei, 180 000
Sony, 128 000
JD.com, 122 000
Apple, 116 000
Microsoft, 114 000
Intel 106 000

Omsättning IT-företag (2016, miljarder dollar)

Apple, 215
Samsung, 143
Amazon, 136
Foxconn, 135
Alphabet Inc, 90
Microsoft, 85
Hitachi, 84
IBM, 80
Huawei, 78
Sony, 70

Källor: Internetföretag wikipedia, IT-företag Wikipedia,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements