Dålig planering ger trafikkaos under EU-toppmöte i Göteborg

Den 17 november är det EU-toppmöte i Göteborg. På grund av dålig planering så ska deltagarna, dvs olika regeringschefer (28 stycken) och ministrar, bo på Gothia Hotel Towers vid Svenska Mässan medan toppmötet äger rum i Eriksbergshallen på Hisingen.

Detta medför en stor mängd transporter av olika dignitärer under såväl torsdagen då de anländer till Göteborg och fredagen då de ska åka från och till hotellet vid Liseberg till Eriksberg på Hisingen.Trafiken kommer därför att stängas av på E6 genom Göteborg vid två tillfällen på fredagen. Även på torsdag em kommer det sannolikt att vara trafikavstängningar men då längs riksväg 40.

En enda större demonstration är planerad i samband med EU-toppmötet. Den ska äga rum inne i centrala Göteborg och inte i närheten av toppmötet på Eriksberg. Polisen befarar inga oroligheter med anledning av demonstrationen.

Därför är också de jämförelser som Peter Linné och GP gör med EU-toppmötet 2001 helt irrelevanta. Dessutom ger de delvis felaktiga uppgifter om demonstrationerna och kravallerna den gången. Det greps och omhändertogs mer än 1 000 personer under EU-toppmötet 2001, dvs betydligt fler än vad GP uppger. Dessutom var det tre personer (unga män) som skottskadades av polisen vid Vasaplatsen, inte en person. De som skadades var Sebastian Stein, Hannes Westberg och en frilansfotograf.

När det gäller storleken på polisinsatsen uppger polisen i Göteborg att det blir den tredje största insatsen efter EU-toppmötet och Bush-besöket i Göteborg (2001) och Barack Obamas officiella statsbesök i Stockholm (2013). Det betyder att den siffra som GP uppger om antalet poliser (4 000-5 000) för det kommande EU-toppmötet sannolikt är överdriven för det var inte ens så många som tjänstgjorde 2001. En mer sannolik siffra är omkring 3 000 vilket så vitt jag kan förstå är ungefär dubbelt så många som vid nazistdemon den 30 september.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements