Livstids fängelse för knivmord

Den 22 mars i år mördades Suad Skrijelj i en trappuppgång på Hässleholmen i Borås. Mördarna var enligt en dom i tingsrätten tre andra unga män, Farhang Ezzati, Michael Altun och Sharam Karim. De kom tillsammans till Hässleholmen för att försöka hitta Skrijelj som de ansåg vara skyldig dem pengar.

I en låst trappuppgång hittade de Suad Skrijelj och två vänner till honom. Efter att ha hotat sina offer med pistol lyckades männen bli insläppta. Väl inne i trappen överföll de Suad Skrijelj med kniv och skadade honom så allvarligt att han senare avled. De två andra unga männen, Shahab Shahdadzaei och Ahmed Omar Salm, som var med honom skadades svårt. Den förstnämnde har tidigare varit misstänkt för inblandning i mordet på Adam Lawanski som skedde i Hässleholmen den 3 mars 2015. Den sistnämnde åtalades 2016 för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp i samband med att en polis blev knivhuggen i Borås.

Ezzati och Altun greps och häktades i mitten av april. Den tredje, Sharam Karim, som tidigare jobbat som fritidsledare, efterlystes av polis och valde i maj månad att överlämna sig själv till polisen. Alla tre förnekade brott i rättegången men två av dem har medgett att de befunnit sig i trapphuset och att det uppstått ett bråk med de knivhuggna männen.

Nu har Ezzati, Altun och Karim dömts i tingsrätten för mordet och mordförsöken. Farhang Ezzati har dömts till livstids fängelse för mord och de andra två till 12 år vardera för mordförsök. Enligt domen i tingsrätten hade Ezzati uppsåt att döda det offer som avled. Däremot är det enligt rätten inte bevisat att  Michael Altun och Sharam Karim var införstådda med att Suad Skrijelj skulle dödas. Dessutom dömdes Jimmie Johansson till 4 månaders fängelse för bland annat skyddande av brottsling.

Altuns advokat Anders Roy menar att domen är felaktig och att han klient inte kunnat knytas till mordet och mordförsöken med någon teknisk bevisning. Polischefen i Borås, Lena Matthijs, menar dock att domen är riktig och en viktig markering mot kriminella gäng:

Från att polisutredningen startade efter dåden i mars och fram till rättegången och domen, har polis och åklagare talat om vikten av att bryta tystnadskulturen på Hässleholmen.

Och man har talat om ett genombrott.

– Det viktigaste är att få människor att våga berätta och att vi med hjälp av målsägande och vittnen kunde leda detta i bevis så att vi kan få slut på en våldsspiral, säger Lena Matthijs.

– Det är en viktig markering mot den grova brottslighet där personer som varit motorer har hotat och använt våld för att bedriva sin verksamhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements