Vems trygghet och till vilket pris?

Vi ser ett fotografi av en tågvagn, taget utifrån. I fönstret syns ryggarna på två uniformerade passkontrollanter. Det är en rätt märklig bild; distanserad och kall, med makten representerad av två stående axelpartier på en vagn av sittande resenärer. Och så texten: ”Vi slår vakt om Sveriges trygghet”. Är det ännu en sverigedemokratisk tunnelbanekampanj, eller kanske nygamla moderater som profilera sig med hårdhandskarna på? Nej, det är Socialdemokratiska Arbetarepartiet som är ute och rösttrålar på grumliga vatten när de gör reklam för fortsatt skärpta gränskontroller. Den hårda linje som tårfyllt lanserades som en nödvändig anpassning har tydligen blivit något att skryta om…

I budskapet finns dessutom så många undertexter att hälften vore oroande nog. Så det är alltså flyktingarna som nu skall betraktas som det enskilt största hotet mot ”Sveriges trygghet”? Är det på grund av föreställda terrorhot, eller för att nyanlända hotar att dumpa villkor och löner på svensk arbetsmarknad? Inget svar ges på detta. Som i all annan högerpopulistisk rädslopropaganda tar man inget ansvar för budskapet utan planterar tanken och låter mottagaren göra the dirty work.

Kronan på verket är dock ändå att affischen lanseras som ett led i socialdemokraternas försvar av den svenska modellen. Här gick vi och trodde att den svenska modellen handlade om kollektivavtal, avtalsrörelse, starka fack och turordningsregler! Att socialdemokratisk trygghet var en tillvaro med en hög lägstanivå, en anständig botten att stå på även om det mesta i livet skulle gå åt fanders. Men nej, den nya tryggheten är uniformerad personal vid gränserna och inre utlänningskontroller, det är avslag och en enkelbiljett till platsen du riskerade allt för att fly ifrån.

Det fanns en tid när Socialdemokraterna var mästare på att vrida symboler ur högerns grepp. Sveriges historia förvandlades i propagandan från stormaktsvurmande och krigsromantik till en berättelse om starka svenska bönder och jämlikhetstradition. Själva folkhemsbegreppet stals fräckt och gjordes om från reaktionär fantasi om blod och jord, till en vision om det nya moderna och progressiva Sverige. Det lilla landet som vågade karva ut sin egen väg i historien, det var den svenska modellen det. Schlingmannska nymoderater sålde på omvänt vis in sin samhällsförvandling med socialdemokratiskt klingande slogans om ansvar, duglighet och politik med löntagarnas intressen i centrum.

Nu tycks socialdemokraterna vilja vrida begreppen ur sin egen hand. Vad betyder ens ”svenska villkor” när vi nu går mot val? Passkontroll för alla mörkhåriga var morgon på vägen till jobbet? En övervakningskamera på varje gathörn? Bakom den nya profilen ligger förstås viljan att profilera sig som ett mittenparti för lag och ordning och att därigenom sno väljare från högern. Vill man inte lova varken vinstfri välfärdsindustri, en jämlik skola, eller minskade sociala klyftor är det kortsiktigt kanske smartast att ändra betydelsen i ordet trygghet istället. Men det är en politisk symbollek som får djupa påföljder. Vi kan mycket väl stå inför en valrörelse där S och M kommer försöka övertrumfa varandra i hårda tag. Klart är hursomhelst att SAP av idag är beredda att offra det mesta, inklusive sin egen själ, på framgångsaltaret.

Ledare från Internationalen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Man kan undra var ledarskribenten varit de senaste 20 åren, på tidsresa i historien kanske men välkommen till nutiden i alla fall!

    Det är för mig jävligt svårt att förstå hur många inom vänstern ser sossarna som nån sorts vänster. Partiet är ju för fan ett högerparti sedan 20 år tillbaka då nuvarande godsägaren och fett betalde managementkonsulten, Persson, fullbordade den högersväng som de förbannat fega sossarna började efter det att de sket i brallan efter valet 1976. Sossejävlarna har inget med vänster att göra och LO och hela fackföreningsrörelsen är, precis som tidigare, deras jävla lakejer. Och nickedockorna i vänsterpartiet solar sig i glansen….

    Se sossarna som det förbannade högerparti de är och vem vet kanske kommer vi snart att få se Löfven och Kristersson i samma regering. Se på Tyskland, varför skulle det inte kunna bli så i Sverige också? Då kan de köra hur ”hårda tag” de vill.