De flesta män tillhör inte den grupp som står för 97% av våldet mot kvinnor

Män står för minst 92% av det sexuella våldet mot kvinnor under ett år. Men det är en mycket liten grupp av män som står för våldet mot kvinnor. Inte ens en procent av alla män står för våldet mot kvinnor. Det handlar snarare om att 0,1% av män står för våldet mot kvinnor.

Det överväldigande antalet män står inte för nåt våld mot kvinnor öht. Därför kan de allra flesta män inte identifiera sig med de män som brukar våld mot kvinnor. Vi tillhör inte den gruppen. Vi känner dem inte och om vi känner någon av dem känner vi inte till hans beteende. Det är anledningen till att det inte blir nåt mansuppror. På samma sätt är det troligen en mycket liten andel av alla svenska män som står för tafsandet och sexuella trakasserier. Tafsande är definitivt inte en del av den svenska kulturen. Den som påstår det är bara okunnig och ignorant.

De flesta män tillhör alltså inte någon grupp som står för våld mot kvinnor. Det är en total missuppfattning av verkligheten. En skev beskrivning som inte gör nån nytta alls utan snarare snedvrider diskussionen. Ändå upprepas det ständigt att männen står för 97% av våldet mot kvinnor. Det är inte sant. Män står för våld mot kvinnor. Men det är en liten grupp män som de flesta män inte känner nån gemenskap med.

Vilka män är det då som står för våldet mot kvinnor? Det är mera oklart, men det handlar väldigt ofta om unga män och de utsatta är ofta unga kvinnor. Så har det alltid varit.

När jag var ung tonåring upplevde jag att våld och sexistiskt beteende mot kvinnor var vanligare bland idrottskillar än bland andra. Samtidigt var det den gruppen av unga män som tjejerna flockades kring och valde. Vi andra hade mycket begränsade framgångar hos det motsatta könet. Även andra typer av mobbing och trakasserier stod den aktuella gruppen för.

Senare i livet, mina sena tonår och tidiga vuxenliv, när jag sysslade med att arrangera konserter och klubbevenemang, stötte jag på en annan grupp med ett liknande beteende mot kvinnor. Kändisar och stjärnor bland musiker. Jag upplevde sexistiskt beteende var betydligt vanligare bland dem än i andra grupper. Ändå flockades tjejerna och de unga kvinnorna runt dem.

Jag är inte ett dugg förvånad över att många av berättelserna som nu sprids av kvinnor handlar om övergrepp inom kulturvärlden och idrottsvärlden. Det stämmer med mina erfarenheter. De allra flesta män rör sig inte i de miljöerna och de allra flesta män har inget till övers för sexister och våldtäktsmän.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Det är sannolikt så att de flesta män någon gång sagt nåt sexistiskt och att många män någon gång gjort något ovälkommet sexuellt laddat närmande.

Advertisements

2 Replies to “De flesta män tillhör inte den grupp som står för 97% av våldet mot kvinnor”

 1. Nu är svensson ute och försöker förminska våldet mot kvinnor. Det finns säkerligen ett mörkertal vi inte kommer åt, allt kommer inte fram, flickor kvinnor talar inte om vad de utsatts för. Varför tar svensson inte upp de enorma lidanden, sociala kaos som mäns våld orsakar. Det finns två utredningar på vad dessa våldsverkare kostar samhället, skattebetalarna. En utredning talar om 13 MILJARDER PER ÅR. En annan om ca 40 MILJARDER PER ÅR. Om dessa siffror är någorlunda relevanta, så är det fruktansvärt.

  1. Hmm? Jag visar bara hur det ser ut. 0,1% av männen är en siffra baserad på NTU, dvs inte på anmälda brott, räknar vi bara anmälda brott skulle det bli 0,03%. Mörkertalet är litet. I NTU finns det händelser som inte är brott upptagna som brott (folk kan ju inte lagstiftningen) såväl som ett visst mörkertal på det sätt du säger.

   Jag konstaterar bara tt det är en ganska liten grupp som står för våldet mot kvinnor. Det förändrar inte hur många kvinnor det är som utsätts för våld. Det är fortfarande så att 3% av alla kvinnor uppger att de utsatts för sexualbrott under ett enskilt år men det finns undersökningar som tyder på att 20% av alla kvinnor någon gång under sitt liv blivit utsatta för sexuellt våld.

   Samtidigt är det alltså så att det är en mycket liten del av alla män som står för våldet.

   Om vi pratar om sexuella trakasserier eller ovälkomna sexuella närmanen så finns det undersökningar som visar att 80% av alla kvinnor blivit utsatta för det. Men fortfarande handlar det om att en minoritet av männen är de som står för trakasserierna.

Kommentarer inaktiverade.