Svenska medborgare har rätt till hjälp – även IS-medlemmar

Alla svenska medborgare har rätt till hjälp från det gemensamma. Det betyder självklart att en person som befann sig i Raqqa när det föll bör få assistans och hjälp av svensk staten.

Är personen misstänkt för brott och ska ställas in för rätta i de kurdstyrda delarna av Syrien kanske personen inte har möjlighet att komma tillbaks, men den svenska staten bör ändå ha kontakt med personen på samma sätt som Sverige brukar ha kontakt med brottsmisstänkta i olika delar av världen (det är ofta inte någon speciellt omfattande kontakt). Om det nu är möjligt att få en rättegång där, den civila staten fungerar ju inte ännu och att en krigsrättegång är rättssäker i området tvivlar jag på. Om det inte går att få en rättssäker och demokratisk rättsprocess på plats bör naturligtvis svenska medborgare tas hem och ställas inför rätt här.

Rör det sig däremot om personer som levt i Raqqa, men som inte är misstänkta för brott bör de naturligtvis, i de fall de vill, hjälpas tillbaks till Sverige. Det är ju trots att inte speciellt många personer det handlar om. Kanske nåt tiotal. De som i likhet med Magnus Ranstorp och Jenny Sonesson i GP, hävdar att svenska medborgare förlorar sin demokratiska rättigheter bara för att de eventuellt begått brott har helt enkel grundläggande fel. De argumenterar mot svenska lag, mot grundläggande demokratiska rättigheter och för ett samhälle där alla människor inte har lika rättigheter och skyldigheter. De argumenterar för ett odemokratiskt samhälle.

Självklart har IS-anhängare som är svenska medborgare rätt att återvända hit. Allt annat vore att åsidosätta svensk lagstiftning och demokrati.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements