Göteborgs fulaste hus uppmärksammas av GP

Arkitekturupprorets tävling om Sveriges fulaste hus, Kasper Kalkon-priset, har uppmärksammats om GP. Det är en okej artikel, men som vanligt när det gäller många journalister så har personen ifråga inte gjort ett ordentligt research- och bakgrundsjobb. I övrigt är det en bra artikel:

Det är de omkring 26 000 medlemmarna i Arkitekturupprorets Facebook-grupp som har fått komma med förslag på byggnader och Arkitekturupproret som har sedan valt ut tio nominerade som medlemmarna får rösta på. Att en femtedel, två av tio, av de som är med i tävlingen finns i Göteborg förvånar inte Albert Svensson speciellt mycket.

– Det är ofattbart så mycket fult som byggs i Göteborg. Det är bara att kasta en pil på en Göteborgskarta så hittar man en ful byggnad, säger Albert Svensson.

Men det finns inte bara fula byggnader Göteborg, tycker han. Sahlgrenska huset och Sjöfartsmuseet Akvariet, nämner han som exempel, samt hela Kungsladugård, Haga och Vasastan. Hans förhoppning är egentligen att Kalkon-priset inte ska delas ut alls.

– Vi hoppas att vi får dela ut ett finpris så småningom. Målet är det inte ska behövas dela ut ett fulpris. Att det ska byggas finare hus. Jag skulle älska att dela ut ett till vackraste, säger han.

Light Factory Nova

Light Factory Nova, ett av de två hus som nominerats i Göteborg

Light Factory Nova i Elisedal (Krokslätt), det ena nominerade huset i Göteborg är nominerat med motiveringen:

Göteborgarna kallar av uppenbara skäl det här eländet för ”betongbatteriet” och arkitektfirma lär ha varit Duracell? Skämt åsido, de största byggbolagen anlitar faktiskt ofta ingen arkitekt utan kör bara färdiga kataloghus i prefab som de portionerar ut till olika städer, ibland med smärre variationer.”Vi målar de två översta våningarna i bajsbrunt så kan vi marknadsföra lådan som ekologiskt hållbar och miljövänlig” lär diskussionen ha gått på måndagsmötet hos JM.

Det andra nominerade göteborgshuset är Park 49 invid Gamla Ullevi på Heden. Nomineringen motiveras så här:

Betong och glas är så år 1960 (gäsp). Någon annan text för att beskriva nomineringen behövs egentligen inte utan vår bildjämförelse talar sitt tydliga språk. Vi ber känsliga läsare om ursäkt och lovar att bilden är ett montage och inte visar vad den ser ut att visa. Inga djur kom heller till skada. Men tyvärr ger bygget precis denna association, och vi lider med alla göteborgare som av uppenbara skäl känner att de kommer till skada enbart av att behöva se detta bisarra spektakel. Behöver vi nämna att den brutala klumpedunsen förutsägbart nog blev nominerad till ”Årets Bygge” av byggindustrn? Eländet färdigställdes redan 2016, men vi låter det komma med som en slamkrypare som råkade kräla under vår radar förra året.

Men låt oss gå till den något undermåliga researchen. Förra året var exempelvis två göteborgshus nominerade till Kasper Kalkon-priset. Förutom det nämnda Studio-1 som inte ligger på Allmänna vägen (vilket GP påstår) utan där gamla radiohuset låg i Örgryte så var också ett hus på Allmänna vägen nominerat. Två göteborgshus var alltså nominerade även förra året men GP lyckas bland ihop dem och får det till ett hus.

Sen var förstås inte heller Göteborg Direkt först med att uppmärksamma Kasper Kalkonprisets nomineringar 2017 för jag skrev om det tidigare än vad de gjorde.

JM:s regionchef Martin Svahn tar nomineringen till det uslaste huset med ro och i Göteborg Direkt säger han att huset lyfter platsen som tidigare var en parkering. Problemet med det resonemanget är att innan des stod det ett antal mindre bostads- industri- och kontorsbyggnader inklusive en skola i det aktuella kvarteret som var omväxlande och trevligt. Kanske hade det varit allra bäst att bevara det på det viset.

Röstningen kring vilket hus som är Sveriges fulaste bygge år 2017 sker på Facebook där de som vill kan rösta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements